Ileana Stancescu Hunter: portret minimalist

Chipul lui Marilyn Monroe conturat in creion, de o expresivitate surprinzator de reala, si o semnatura: “Ileana Hunter”: asa am gasit-o pe Ileana Stancescu, o romanca stabilita in UK, si am aflat povestea unui artist care impresioneaza intreaga lume combinand grafitul cu talent.

Ileana s-a nascut in Bucuresti, la inceputul anilor ‘80, “intr-un cartier cu tei si parcuri, de unde nu ma imaginam niciodata plecata”, dupa cum marturiseste nostalgic. In 2008 s-a casatorit cu un britanic, iar, odata cu schimbarea numelui, si hotarele fizice ale desfasurarii sale artistice au fost mutate. In estul Angliei, mai exact, acolo unde locuieste cu sotul sau si baietelul lor. Dupa ani de experimente si cautari, astazi arta ei nu mai intelege limite. Ileana deseneaza pentru intreaga lume.

“Cand eram mica desenam incontinuu. Cred ca toti stim ce vrem sa fim ‘cand ne facem mari’, dar certitudinea se pierde pe drum. Si la mine s-a pierdut, o perioada buna, dar norocul meu cel mare a fost ca am regasit-o si nu a fost prea tarziu.” Era 2006, iar Ileana studia inca psihologia la Bucuresti. “Am pus mana pe un creion si lucrul asta m-a facut mai fericita decat fusesem de ani intregi. Si mi-am dat seama ca nu pot si ca nu trebuie sa renunt la o bucurie atat de simpla si atat de pura, de copil, aproape, care imi fusese daruita.”

Lucrez pentru oamenii din lumea intreaga care ma solicita si imi ofera mai multa admiratie decat simt ca merit.

Realistic si minimalist, Ileana realizeaza desene doar cu ajutorul hartiei si al creionului, potentate de rabdare si atentie. “Nu am urmat absolut nici un curs in domeniu, scopul meu a fost dintotdeauna sa imi pastrez acea bucurie simpla de la inceput, ca atunci cand eram copii si desenam cu creta pe trotuar, fara sa ne pese de ce cred oamenii mari.”
“Am avut marele noroc sa imi transform pasiunea in meserie. Cei cativa ani de inceput au fost grei, au fost anii mei cliseu de ‘artist muritor de foame’, de lupta cu convingerea tuturor ca imi voi pierde entuziasmul si ma voi intoarce la o meserie mai pragmatica. Dupa doi ani, doi si jumatate, am inceput sa imi construiesc o reputatie, lucrarile au inceput sa se vanda, magazinul online a inceput sa fie distribuit pe diverse bloguri, clientii sa ma recomande, s.a.m.d. Pagina de Facebook este inca in fasa, are doar cateva luni.” 7 luni, mai exact, iar Ileana are deja peste 6000 de fani care ii scriu si ii apreciaza lucrarile.

Portrete, detalii sau natura statica - sub creionul Ilenei, hartia capata umbre de o realitate incredibila. Pentru un portret simplu lucreaza cam 1-2 zile, insa lucrarile mai complexe pot cere, spunea ea, saptamani sau chiar luni. “Clientii ma solicita in principal pentru portrete. Insa, in momentul de fata, trec printr-o perioada de fascinatie absoluta pentru maini si expresivitatea lor. Lucrez mult cu modele in studioul meu si experimentez, incercand sa le spun povestea si sa o transpun pe hartie folosindu-le doar mainile ca mijloc de exprimare.”

Arta mea este o oglinda idealizata, in ea sunt ceea ce nu pot fi in viata de zi cu zi.

Mai usor in creion decat in cuvinte, Ileana “vorbeste” in desenele sale nu doar despre ceilalti, ci si despre ea insasi: “gasesc enorm de multa frumusete si viata in mainile oamenilor. Vreau sa le spun povestile, si pe a mea printre randuri. Artistii se canta, se deseneaza si se scriu pe sine, iar si iar.”

In autoportret, artista spune ca este o fire solitara si visatoare. “Arta mea este o oglinda idealizata, in ea sunt ceea ce nu pot fi in viata de zi cu zi: elocventa, concentrata, stiu exact ceea ce vreau si cum sa ajung la esenta lucrurilor.”

Creatiile sale sunt colectionate de clienti din intreaga lume, care fie ii cumpara desenele deja realizate, fie ii cer teme specifice. “Intotdeauna lucrez doar pentru mine, eu insami imi sunt cel mai inversunat critic. Am vandut lucrari in toate colturile lumii, insa majoritatea clientilor si colectionarilor este din Statele Unite.”

Desenele Ilenei se gasesc acum doar online, desi planuieste pentru perioada urmatoare o expozitie. “Am evitat mult invitatiile de a imi expune lucrarile, sunt o fire retrasa si autocritica aproape frizand masochismul. Insa exista si exceptii, una dintre ele se va intampla in vara aceasta, aici, in Norfolk. Expozitia se numeste ‘Wistful Desire’.”

Ia e in dulap si purtata la ocazii speciale, farfuriile de Horezu in bucatarie, iar mos Nicolae vine la baietelul nostru

Desi a plecat din Romania in urma cu 5 ani, Ileana pastreaza stransa relatia cu cei ramasi in Romania. “Parintii mi-au lipsit mult si s-au gasit in ipostaza neasteptata de a invata sa opereze un webcam si o convorbire Skype. Ei ma viziteaza des, iar noi petrecem jumatate din concediu la Bucuresti, printre teii si parcurile in care am crescut.

Tara de adoptie, desi diferita de cea natala prin cultura si cutume, nu i-a pus probleme de adaptare. “In momentul in care nu exista o bariera lingvistica, o mare parte din dificultati e eliminata din start. Iar meseria mea e prin excelenta solitara, pur si simplu am inlocuit studioul si modelele din Bucuresti cu cele din UK.”

Cat de romanca este astazi Ileana Hunter? “Sunt la fel precum in ziua in care m-am nascut. Este posibil sa nu fie foarte transparent la prima vedere, pentru cei ce nu ma cunosc, insa ia e in dulap si purtata la ocazii speciale, farfuriile de Horezu in bucatarie, iar mos Nicolae vine la baietelul nostru. Sotul meu a fost incantat cand i s-a alocat o zi de nume si i s-a pus in fata o farfurie cu sarmale. Eu, in schimb, m-am dedulcit la specialitati culinare scotiene si sunt mare fana a lui Peter Rabbit.”

 
Material realizat de 
Georgiana Socianu 
Jurnalist & Editor Publicatii RPRS

 

Mai multe despre Ileana Stancescu Hunter:

Pagina de Facebook - Ileana Hunter
Magazin online: Ileana Hunter Fine Art Drawings and Prints


Alte lucrari: