Recunoasterea in Marea Britanie a diplomelor si certificatelor de studii din Romania

Echivalare studii UK In Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, recunoasterea academica a calificarilor obtinute in Romania se poate face in doua moduri: direct - de catre institutia / organizatia la care se face aplicatia (in speta de catre o universitate, asociatie profesionala sau un potential angajator), sau prin intermediul unei organizatii intermediare cu rol consultativ - Centrul National de Recunoastere Academica din Regatul Unit (UK NARIC).

A. Recunoasterea studiilor prin intermediul institutiei de invatamant / asociatiei profesionale britanice

Institutiile de invatamant din UK se bucura de o autonomie universitara largita, drept urmare isi pot stabili propriile criterii de admitere a studentilor straini. In gereral, universitatile au propria baza de date referitoare la calificarile internationale acceptate la concursurile de admitere. In aceste conditii, calificarile din Romania se evalueaza direct de catre institutiile de invatamânt din Regatul Unit. Ca exemplu, Universitatea din Bristol a afisat la vedere tabelul de echivalare a calificarilor folosit pentru admiterea studentilor din statele membre UE.

Absolventii invatamantului liceal cu diploma de bacalaureat care intentioneaza sa aplice pentru studii universitare de tip Bachelor degree, se vor adresa direct la UCAS (Universities and Colleges Admissions Service). Absolventii de studii superioare care doresc sa aplice pentru programe postuniversitare vor lua legatura direct institutiile de invatamant superior din UK.

Intr-un mod asemanator, asociatiile profesionale din UK (de ex. General Medical Council) pot recunoaste direct atat studiile academice, cat si drepturile profesionale ale titularilor, in baza sistemului de recunoastere a calificarilor profesionale stabilit de Directiva 2005/36/CE. Vom reveni cu infomatii pe larg despre recunoasterea automata a calificarilor profesionale.

Un rol important in procesul de recunoastere a studiilor superioare - de catre universitati, asociatii profesionale sau angajatori - il are si Suplimentul la Diploma (SD). Dupa adoptarea Declaratiei de la Bologna, absolventii de studii superioare din Romania primesc de la univeristate un document denumit Supliment la Diploma (SD). Acesta este un document atasat diplomei universitare, redactat intr-o forma standardizata si are rolul de a facilita recunoasterea calificarilor intre statele semnatare ale Conventiei de la Bologna.

SD nu reprezinta un substitut al diplomei originale, dar contine informatii detaliate si extrem de folositoare referitoare la: datele de identificare a titularului, programul de studii, nivelul programului de studii, rezultatele obtinute pe durata programului de studii, sistemul de notare folosit si informatii generale aditionale despre sistemul de educatie din tara unde au fost finalizate studiile. Informatiile continute in SD sunt bilingve (de obicei, romana-engleza), o traducere a acestora in limba engleza fiind total inutila.

Asadar, este foarte important sa stiti ca va puteti folosi de acest document si in Marea Britanie, daca aplicati pentru: studii postuniversitare, locuri de munca sau recunoasterea unei calificari profesionale, in temeiul Directivei 36/2005/EU. Absolventii din promotiile mai vechi, vor trebui sa aiba pregatite traduceri autorizate in limba engleza a foii matricole eliberate de universitate.

B. Recunoasterea studiilor prin intermediul Centrului de Informare si Recunoastere Academica din UK (UK NARIC)

Centrele NARIC (National Academic Recognition Information Centres) au fost create la initiativa Comisiei Europene, cu rolul de a facilita recunoastera studiilor intre statele membre a Uniunii Europene, tarile din Spatiul Economic European, cele din Centrul si Estul Europei si Cipru. Centrele ENIC (European Network of Information Centres) au fost stabilite de catre Consilul Europei si UNESCO cu scopul de a implementa prevederile Conventiei de la Lisabona si pentru a imbunatati sistemul de mobilitate si recunoastere universitara.

In Regatul Unit, centrul responsabil cu recunoasterea studiilor este UK NARIC. Cei care doresc, pot trimite toate diplomele si certificatele de studii din Romania pentru primi in schimb un document ce atesta nivelul studiilor in UK – prin intermediul unui document denumit Statement of Comparability (Scrisoare de Comparabilitate).

Procedura de echivalare prin intermediul UK NARIC se face contra cost, este in totalitate optionala si ofera o evaluare generala a studiilor din Romania. Acest tip de evaluare nu este in masura sa ofere o evaluare individuala (baza pe rezultatele finale obtinute de fiecare aplicant), ci doar o echivalare generica (de tip „reper”), raportata princialele niveluri din Cardrele Calificarilor si Creditelor (UK Qualifications and Credits Frameworks) din UK. Aceasta evaluare are are un rol consultativ pentru toate organizatiile din UK.

Datorita autonomiei universitare din UK, centrul UK NARIC nu poate oferi echivalari ale notelor, mediilor sau ai anilor de studii. Pentru cei care aleg sa studieze aici, ultimul cuvant in aceasta privinta il va avea de spus universitatea / organizatia unde se aplica.

Majoritatea institutiilor de invatamant superior se poate informa direct la UK NARIC, cee ce implica ca orice nelamurire legata de nivelul vreunei calificari sa poata fi clarificata pe aceasta cale, de catre institutia solicitanta (fara cheltuieli financiare si de timp din partea aplicantului).

Echivalarea califiarilor prin intermediul UK NARIC este indicata pentru cei care au nevoie de evaluari ale calificarilor profesionale din Romania in raport cu nivelul NVQ (National Vocational Qualifications). Calificarile vocationale / profesionale (de exemplu, certificatele de calificare profesionala) sunt mai putin cunoscute de catre angajatorii si organizatiile profesionale din UK, o echivalare de la UK NARIC fiind mult mai utila cazul in care trebuie sa se faca dovada nivelului de calificare din Romania, in raport cu nivelele britanice NVQ.

Avand in vedere caracterul consultativ al echivalarii, este bine sa fie calculata oportunitatea unei asemenea certificari – mai ales ca serviciile de echivalare sunt contra-cost. De regula, ea se face doar la cererea expresa a angajatorilor sau organizatiilor profesionale din UK. Institutiile de invatamant superior din UK sunt familiarizate cu multe dintre calificarile academice din Romania. In plus, doar o institutie de invatamant superior / organizatie profesionala poate face o evaluare individuala bazata pe rezultatele finale ale aplicantului sau la anumite materii care au legatura cu programul pe care aplicantul doreste sa-l urmeze in UK. Evaluarile pot evidentia elemente care ar putea ajuta aplicantul sa se departajeze de restul candiatilor: rezultate bune obtinute la olimpiade, scor mare la teste de competenta lingvistica (TEOFL, IELTS, Cambridge etc), alte cursuri sau specializari obtinute in Romania si, acolo unde este cazul, experienta profesionala anterioara.

In materialele viitoare, vom reveni cu mai multe detalii si informatii despre procedura de echivalare a diplomelor si certificatelor de studii prin intermediul UK NARIC.

Speram ca informatiile va vor fi de folos.

Mult succes!

2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*

Referinte

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.