RPRS, alaturi de Ambasada Romaniei si Asociatii ale Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie

Cea de-a cincea editie a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie (CSPCR), desfasurata in 20 octombrie 2012 la Edinburgh, a pus in lumina reflectoarelor platforma RPRS. Cu tema „Sa ne gasim locul nostru in lume. Cum contribuim la dezvoltarea comunitatilor unde traim”, conferinta a adus in prim plan eforturile depuse de romanii din diaspora pentru crearea unui mediu propice de dezvoltare profesionala si personala.

Daniel Popescu, initiatorul si coordonatorul Retelei Profesionistilor Romani din Strainatate, a vorbit la Edinburgh despre importanta unor eforturi colective si sustinute pentru imaginea romanilor si a Romaniei in lume. La eveniment a fost prezent si Catalin Rosu, expertul IT al platformei RPRS.

Specialist in echivalarea studiilor la Centrul de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie, Daniel Popescu a subliniat ca “Activitatile RPRS au menirea de a intari comunitatile de romani din diaspora. Cand o comunitate prospera, acest lucru se reflecta si in bunastarea indivizilor. Dorim sa construim o imagine pozitiva a Romaniei in lume, iar pentru aceasta incurajam profesionistii romani sa isi foloseasca expertiza si experienta dobandite in tara de origine si dincolo de granitele ei.”

Conferinta a inclus dezbateri despre contributia romanilor la comunitatile de peste hotare in care acestia se stabilesc, precum si despre aportul celor plecati la dezvoltarea Romaniei, antreprenoriat, afaceri si cercetare.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta a patru invitati speciali: domnul Bogdan Olteanu, Viceguvernator al Bancii Naţionale a Romaniei, domnul Dumitru Miron, Decan al Facultăţii de Relatii Internationale din cadrul ASE Bucuresti, doamna Anne-Marie Martin, Director general al Consiliului Camerelor de Comert Britanice din Europa, si domnul Richard Demarco, presedinte al Fundatiei Europene de Arta Demarco.
Gazduit de Universitatea din Edinburgh, evenimentul s-a desfasurat sub  patronajul Ambasadei Romaniei la Londra, al Camerei de Comert Britanica-Romana si al Fundatiei Ratiu.

Conferinta s-a incheiat, ca in fiecare an, cu decernarea "Diplomei Ambasadorului".

CSPCR este este o initiativa comuna a studentilor romani din Marea Britanie si a Ambasadei Romaniei, care are drept obiectiv crearea unor legaturi intre studentii, cercetatorii si profesorii romani din Regatul Unit, precum si analizarea unor teme de interes propuse de acestia, inclusiv a oportunitatilor de cariera in Romania. Din Comitetul de organizare fac parte studenti, cercetatori de la universitatile Edinburgh, Kent, London School of Economics, York, precum si reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Londra si ai Camerei de Comert Britanica-Romana.

Mai multe detalii despre programul conferintei pot fi gasite pe website-ul CSPCR: http://www.cspcr.org/2012

Georgiana Socianu 
Jurnalist & Editor Publicatii RPRS