Procedura de recunoastere a profesiei de kinetoterapeut in Marea Britanie

Kinetoterapeut in UK Inca din 2007, s-a observat o crestere a interesului kinetoterapeutilor din Romania de a-si practica profesiunea in strainatate, inclusiv in Marea Britanie. Daca in alte tari europene lucrurile sunt oarecum mai clare, in UK informatiile despre procedura de inregistrare la autoritatea competenta sunt mai putin cunoscute celor care doresc sa profeseze ca Physioterapist.

In Romania, kinetoterapeutul este absolvent a unei institutii de invatamant superior acreditate intr-una dintre specializarile: kinetoterapie, fiziokinetoterapie sau balenofiziokinetoterapie.

In Marea Britanie se foloseste titlul de Physiotherapist, nu kinetotherapist. Titlul de este rezervat numai persoanelor care detin calificarea aprobata de asociatiile profesionale, membre ale Confederatiei Mondiale de Kinetoterapie (World Confederation for Physical Therapy). Asociatia profesionala care reglementeaza profesia de Physiotherapist (sau Physical Therapist) in UK se numeste the Chartered Society of Physiotherapy, iar inregistrarea profesionala se face prin intermediul Health Professions Council (HPC).

Deoarece profesia este reglementata, inseamna ca nu puteti profesa ca Physiotherapist in Marea Britanie, decat dupa inregistrarea prealabila la asociatia profesionala competenta. Din ianuarie 2012, HPC a schimbat criteriile de inregistrare pentru aplicantii care au efectuat studiile in afara UK-ului.

Pentru romani, baza legala a recunoasterii profesiei de Kinetoterapeut (Physiotherapist) in UK este Directiva 36/2005/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind recunoasterea calificarilor profesionale. Avand in vedere ca profesia nu este reglementata in Romania, HPC poate sa va recunoasca profesia pe baza urmatorului criteriu (prevazut in art 13 al Directivei), doar daca ati lucrat cel putin doi ani in acest domeniu.

"(2) Accesul la profesie si exercitarea acesteia, prevazute la alineatul (1), trebuie acordate, de asemenea, solicitantilor care au exercitat profesia mentionata la respectivul alineat cu norma intreaga, pe o perioada de doi ani in decursul ultimilor 10 ani, intr-un alt stat membru care nu reglementeaza aceasta profesie, cu conditia sa detina unul sau mai multe atestate de competenta sau unul sau mai multe titluri de calificare."

Procedura de inregistrare

Documente necesare pentru inregistrare:

 • Descarcarea si completarea formularului de inregistrare pe site-ul HPC
 • O scrisoare de caracterizare datata si semnata
 • Cel putin o referinta profesionala din partea superiorului/managerului (doua referinte sunt suficiente)
 • Copii legalizate ale diplomei de studii si a foii matricole in limba romana si a traducerilor in limba engleza
 • Copii legalizate a doua documente care sa ateste identitatea solicitantului
 • Autorizatie de libera practica eliberata de Ministerul Sanatatii
 • Certificatul de conformitate de la Ministerul Sanatatii
 • Cec sau mandat postal de 420£ (taxa nu se returneaza, indiferent de rezultatul cererii de inregistrare)

Precizari prealabile:

 • Sablonul scrisorii de caracterizare si a referintelor profesionale este inclus in formularul descarcat de pe site-ul HPC. HPC nu accepta nici un alt model de formular.
 • Scrisoarea de caracterizare trebuie completata de catre persoana cu reputatie in comunitate (de exemplu de catre un medic, avocat, contabil, preot), care va cunoaste de cel putin 3 ani.
 • HPC accepta dor scrisoarea de caracterizare si referintele profesionale semnate cu cel mult 6 luni inainte de depunerea cererii.
 • Solicitantii sunt sfatuiti sa includa in aplicatie cat mai multe detalii despre programul universitar absolvit.

Procedura de inregistrare dureaza, in total, aproximativ 16 saptamani, timp in care HPC va face toate verificarile necesare. In acest sens vor fi contactate atat institutia de invatamant, cat si autoritatea competenta din Romania.

In urma evaluarii, HPC poate lua una din urmatoarele decizii:

 • Acceptarea cererii de inscriere in Registrul HPC
 • Respingerea cererii, ca urmare a neindeplinirii cerintelor minime de pregatire academica
 • Respingerea cererii, cu posibilitatea de inscriere in Registru dupa absolvirea unei perioade aditionale de formare academica, experienta profesionala sau adaptare (se numesc masuri compensatorii).
 • Solicitarea de a participa la verificari suplimentare sau invitatia de a sustine o proba de aptitudini, in conformitate cu standardele de competenta stabilite pentru profesia de Physiotherapist in UK.

Dupa finalizarea cu succes a procesului de inscriere in Registrul HPC, trebuie sa achitati o taxa de inregistrare de £152 de lire. Certificatul de inregistrare si numarul de inregistrare se elibeareaza doar dupa achitarea taxei. Suma acopera inregistrarea la HPC pe doi ani.

La ce sa va asteptati in UK?

Programul normal de lucru este de 37.5 ore pe saptamana. Locul de munca poate fi intr-un spital, clinica, azil de batrani, centru de fitness sau clinica de chirurgie. Este posibil sa lucrati si la domiciliul pacientilor.

In functie de experienta, salariile variaza intre 21.000£ si 27.000£ pe an. Kinetoterapistii specialisti pot castiga peste 30.000£ pe an, pe cand cei cu atributii de conducere pot castiga si peste 40.000£ pe an.

In cazul in care nu va indepliniti conditiile de inregistrare ca Physiotherapist, aveti posibilitatea sa va gasiti un loc de munca si ca maseur (Massage therapist). Mai multe despre acest domeniu aflati pe site-ul GCMT (General Council for Massage Therapies).

Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa ne scrieti la adresa contact@rprs.org.uk.

Mult succes!

ND Popescu
RPRS UK

2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*


Intreaga echipa si colaboratorii RPRS depun mari eforturi pentru a pune la dispozitia dvs, gratuit, informatii de calitate menite sa faciliteze reintegrarea pe piata muncii din strainatate. Daca le-ati gasit utile, va rugam sa le recomandati si altor romani, prin popularizarea initiativei noastre sau distribuirea articolelor pe canalele social-media (FB, LinkedIN sau Google+) sau email.

 


Referinte

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.