Procedura de echivalare a studiilor in SUA

Cei care intentioneaza sau trebuie sa isi echivaleze studiile in vederea continuarii studiilor sau obtinerii unui loc de munca in SUA au de parcurs o procedura destul de complexa, ale carei prime etape incep chiar din Romania.

In Statele Unite, exista mai multe autoritati care ofera servicii de recunoastere si echivalare a diplomelor straine. In functie de scopul pentru care este solicitata, recunoasterea se efectueaza de catre:

  • Scoala sau institutia de invatamant superior, pentru cei care doresc sa isi continue studiile
  • Angajatorul (compania, firma sau autoritatea publica), pentru cei care isi cauta un loc de munca
  • Autoritatea profesionala sau de autorizare competenta, pentru cei care doresc sa practice o profesie reglementata.

Majoritatea institutiilor, companiiolor sau autoritatilor mentionate mai sus vor lua o decizie pe baza recomandarilor facute de catre organismele specializate in furnizarea serviciilor de echivalare a studiilor.

Departamentul American al Educatiei (US Department of Education) nu evalueaza/valideaza calificari internationale. Pe teritoriul Statelor Unite exista doua mari Asociatii in cadrul carora functioneaza mai multe agentii de evaluare si echivalare a studiilor. Centrele de echivalare a studiilor sunt disponibile in urmatoarele liste:

Tinand cont de sfaturile prietenilor nostri din SUA, am facut toate demersurile pentru a ne echivala studiile. Acum, traind aici, pot sa spun cu mana pe inima ca un loc de munca care necesita studii universitare se plateste mult mai bine și de aceea este bine să treceti prin această procedura de validare a diplomei de licenta. Intreband in stanga si in dreapta despre cine face aceste echivalari, am dat peste unul dintre cele mai mari centre de echivalare a studiilor din SUA, numita World Education Services (WES). Pe site-ul acesteia se gasesc toate informatiile necesare, insa solicitantii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare pentru a pargurge intreaga procedura (care incepe chiar din Romania).
 

Procedura de echivalare a diplomelor romanesti in SUA

In Romania, trebuie sa va adresati facultatii absolvite cu rugamintea de a va elibera o adeverinta de autenticitate a diplomei de licenta. Adeverninta nu se elibereaza pe loc, ci dupa depunerea unei cereri, plata unei taxe (care variaza de facultate la facultate) si 10 zile de asteptare (din nou, variaza). Unele universitati elibereaza acesta adeverinta pe baza unei simple solicitari telefonice sau prin email, fara alte costuri.

Dupa obtinerea adeverintei de autenticitate trebuie sa va adresati CNRED (Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor) pentru autentificarea diplomei. Odata intoarsa de la CNRED, diploma trebuie apostilata la Prefectura judetului unde aveti domiciliul. Apoi trebuie ca toate documentele (diploma de licenta si foaia matricola/suplimentul la diploma) sa fie traduse in limba engleza (traducator autorizat), legalizate (notar public) si supralegalizate (la Camera Notarilor Publici). Intreaga procedura poate dura cateva saptamani si costa approximativ 200-300RON. Exista notari care fac totul in locul vostru daca nu aveti timp sa umblati; pretul estimat a fost de 950 ron per persoana, asa ca mi-am facut timp sa colind institutiile abilitate!

Odata ajuns in SUA, trebuie sa luati legatura cu agentia de echivalare a studiilor recomandata (de universitatea sau angajatorul la care aplicati). Noua ni s-a recomandat sa aplicam la WES, asa ca am trimis acolo pachetul cu toate actele, le-am dat adresele de la 3 facultati unde am aplicat, tocmai ca ei sa trimita echivalarea direct la institutiile in cauza (cerinta este ca plicul sa fie sigilat). Procedura de echivalare la WES a durat 7 zile lucratoare, iar costul s-a ridicat la aproximativ 350$ per persoana, cu 4 copii ale raportului de echivalare (va recomand sa specificati ca doriti raportul de echivalare in mai multe exemplare).

La finalizarea procedurii de echivalare prin WES, Diploma de Licenta a primit nivelul Bachelor degree – adica acelasi nivel cu cel al unei diplome universitare de la institutie de invatamant superior acreditata din SUA. De regula, diplomele de licenta din Romania sunt validate si echivalate integral de catre agentiile de validare si evaluare a studiilor din SUA.

Intre timp, eu am decis sa continui studiile la nivel de master, intrucat sotul meu a gasit intre timp un loc de munca in domeniul contabilitate/financiar/audit. Urmatorul pas pentru el este absolvirea unui curs de expert contabil.

Spera ca informatiile va vor fi de folos.

Seciu Andreea
Colaborator RPRS SUA

Referinte

2012-2015 © Toate drepturile rezervate RPRS**Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.ro, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.