Procedura de echivalare a studiilor din Romania in UK, prin intermediul Centrului National de Informare si Recunoastere Academica din UK (UK NARIC)

Cum am mentionat si in articolul precedent, echivalarea studiilor in Marea Britanie se face - de regula - la cererea expresa venita din partea angajatorilor, a asociatiilor profesionale sau a institutiilor de invatamant din UK.  Precizam ca echivalarea de la UK NARIC are un caracter consultativ pentru toate institutiile, organizatiile si asociatiile profesionale din UK.

Tinand cont de autonomia larga a institutiilor de invatamant si a asociatiilor profesionale britanice, precum si de caracterul consultativ al Scrisorii de Echivalare (Statement of Comparability), UK NARIC presupune ca pententii analizeaza cu atentie avantajele pe care le au daca isi echivaleaza studiile, inainte de a apela la aceste servicii. De exemplu, o parte dintre acestia doresc sa le dovedeasca angajatorilor ca au un nivel de studii care le da dreptul la un salariu mai bun, altii vor sa arate ca indeplinesc nivelul necesar pentru a continua studiile in UK. Totodata, alte categoii urmaresc sa demonstreze unor asociatii profesionale din UK ca indeplinesc o parte din criteriile in baza carora pot solicita recunoasterea statutului profesional. (de exemplu, profesorii calificati din Romania care aplica pentru recunoasterea statutului profesional in UK, prin intermediul unei organizatii care se numeste Teaching Agency). Echivalarea studiilor fara un scop profesional precis este inutila. 

De la inceputul lunii iulie 2014, UK NARIC a lansat un nou sistem online de inregistrare si procesare a cererilor de echivalare a studiilor. Foarte important, intreaga aplicatie (precum si trimiterea diplomelor de studii spre echivalare) se poate face acum online, prin intermediul noului Portal UK NARIC.

Procedura de echivalare a studiilor

Pentru cei care doresc sa isi echivaleze studiile in Marea Britanie, prin intermediul centrului mentionat, procedura este descrisa mai jos.

1. Creati-va un cont de utilizator la adresa: Portal UK NARIC;

2. Dupa crearea cu success a contului, veti primi un email de confirmare ce contine o adresa de la care trebuie sa va activati contul;

3. Inregistrati-va pe Portalul UK NARIC cu adresa de dvs. email si parola aleasa;

4. Incepeti sa completati aplicatia online, prin selectarea serviciilor de care aveti nevoie, adaugand datele de contact si documentele scanate.

Pentru procesarea cererii trebuie sa trimiteti urmatoarele documente:

 • Scrisoare de intentie sau email cu datele de contact, declarand motivul pentru care doriti sa va echivalati studiile
 • Fotocopii sau copii scanate ale actelor de studii in limba romana (diploma de studii + foaie matricola)
 • Fotocopii sau copii scanate ale actelor de studii traduse in limba engleza (de catre un traducator autorizat); suplimentele bilingve la diploma de licenta si master au la UK NARIC valoarea unor traduceri autorizate.
 • Taxa serviciului de echivalare (Statement of Comparability - £55.20 + taxe postale)*

5. La finalul procesului de inregistrare, vi se vor oferi mai multe optiuni pentru plata serviciilor selectate. Dupa efectuarea platii veti primi un email de confirmare ce contine un numar de identificare unic (unique enquiry ID number).

6. Dupa confirmarea platii, stadiul rezolvarii cererii poate fi verificat direct din contul dvs., de pe portalul UK NARIC, prin intermediul functiei de mesagerie.

*Daca nu aveti traduceri autorizate in limba engleza, taxa de echivalare a diplomelor va fi de £91.20 + taxe postale. In acest caz, serviciul de echivalare se numeste Statement of Comparability with TWS (Translation Waiver Scheme). Nu inseamna insa ca UK NARIC ofera servicii separate sau aditionale de traducere. Taxa este mai mare deoarece se plateste  pentru serviciile de interpretare interna, in vederea eliberarii Scrisorii de Echivalare.

Procedura de echivalare dureaza aproximativ 10-15 zile lucratoare, termen ce curge de la data efectuarii platii si a primirii tuturor documentelor solicitate (prin email, fax sau posta).

In lipsa unui scanner, toate documentele pot fi trimise prin fax la numarul + 44 1242 258611 din afra UK / 01242 258611 din UK sau prin posta, la adresa:

UK NARIC
Oriel House
Oriel Road
Cheltenham
GL50 1XP

Precizari foarte importante!
 • Verificati in prealabil cu angajatorul sau institutia de invatamant britanica daca aveti sau nu nevoie de un document de echivalare a studiilor de la NARIC.
   
 • Verificati in prealabil formatul si continutul unui model de Scrisoare de Echivalare (Statement of Comparability), documentul care atesta nivelul studiilor in UK Astfel, veti sti exact pentru ce platiti.
  Am explicat in acest articol cum se interpreteaza informatiile in documentele de echivalare. 
   
 • Va sfatuim serios sa va faceti traduceri autorizate si sa aplicati pentru serviciul de echivalare standard (£55.20 + taxe postale)
  Taxa aditionala TWS se achita doar cand petentiii nu prezinta (sau nu detin) traduceri autorizate in lb engleza pentru diplomele de studii trimise la UK NARIC. “If you hold a qualification given in one of these languages, you can benefit from this scheme by submitting photocopies of the original award. You do not need to provide a certified translation. This service waives the requirement for submission of a translation; however, UK NARIC does not provide written translations for applicants.”
   
 • Trimiteti spre echivalare toate calificarile pe care le detineti
  Puteti timite spre echivalare oricate calificari detineti, cu conditia ca toate va apartina. La UK NARIC se pot echivala calificari academice (de exemplu: diploma de absolvire a scolii profesionale, diploma de bacalaureat, certificat de absolvire a ciclului inferior al liceului, diploma de absolvire a scolii postliceale, diploma de licenta etc) sau profesionale (de exemplu: certificate de absolvire a cursurilor profesionale, certificate de competente profesionale, atestate profesionale de la liceu etc).
 • Pentru a va echivala studiile nu este nevoie ca traducerile sa fie legalizate sau apostilate
  Este suficient daca traducerile sunt realizate de catre un traducator autorizat, nu este necesara legalizarea traducerilor. Nu este necesara trimiterea documentelor originale, nici macar a traducerilor in limba engleza in original, doar fotocopii ale traducerilor autorizate in lb engleza. Suplimentul la Diploma de Licenta sau Diploma de Master este un document oficial, bilingv eliberat direct de catre institutia de invatamant superior, la UK NARIC avand valoarea unei traduceri autorizate.

Atentie! Scrisoarea de comparabilitate este un document oficial, insa se foloseste numai ca document aditional la documentele de studii din Romania. De aceea, daca cineva doreste mai multe informatii despre continutul calificarilor echivalate, trebuie sa le prezentati o copie a foii matricole, a suplimentului Europass la certificatul profesional sau a suplimentului la diploma.

Informatiile continute in Scrisoarea de Echivalare (Statement of Comparability) si Certificatul de Echivalare (Certificate of Comparability) sunt explicate in acest articol.

Speram ca informatiile va vor fi de folos.

Va dorim mult succes!

2012-2014 © Toate drepturile rezervate RPRS*


Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica! Referinte

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.