Primul Centru Comunitar Romanesc din Gloucestershire, infiintat de RPRS si comunitatea romanilor din acest comitat

Sâmbătă, 25 Aprilie 2015, Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate și membrii grupului Români în Gloucestershire au anunțat oficial constituirea Centrului Comunitar Românesc din Gloucestershire. Acesta este primul proiect din cadrul unei serii organizate de RPRS, prin care se dorește construirea unei comunități active și puternice de români în străinătate.

Organizat în Cheltenham, evenimentul a avut ca scop deschiderea unei Școli Românești de Weekend și a unui Punct de Informare pentru românii din Comitatul Gloucestershire. Inițiativa a întrunit aproape 50 de români din orașele Cheltenham, Gloucester, Stroud și împrejurimi, părinți și copiii, cu scopul de a împărtăși problemele întâmpinate și de a găsi soluții comune.

Astfel, primul eveniment din cadrul Centrului Comunitar Românesc a avut în plan apropierea copiilor de limba română și îmbunătățirea comunicării acestora cu bunicii și rudele lor din România. În cadrul întâlnirii, copiii au avut ocazia să se acomodeze cu viitoarele spații de desfășurare a activităților didactice din cadrul Scolii de Weekend, dar și ale celor recreative, cum ar fi grădina de joacă. Părinții, alături de ceilalți membri ai comunității, s-au familiarizat cu toate facilitățile pe care le oferă amplasamentul închiriat special pentru românii din comitatul Gloucestershire.

Nicolae-Daniel Popescu, fondator RPRS și inițiatorul Centrului Comunitar Românesc din Gloucestershire, a explicat că “de-a lungul anilor RPRS a participat activ, în UK dar și peste hotare, la mai multe proiecte și inițiative în folosul românilor din străinătate. Din toată această experiență, am dorit să aducem în comitatul nostru cele mai bune idei și principii de organizare a unei comunități românești, adoptând un model de dezvoltare comunitară bazată pe participarea activă membrilor comunității locale de români.”

Evenimentul de sâmbătă vine după mai bine de jumatate de an de analiză, planificare și alte câteva întâlniri de promovare a proiectului în rândul românilor din principalele orașe din Gloucestershire. “Avem deja o listă cu mai mulți români valoroși, voluntari devotați, dar și personal calificat și cu experiență în livrarea educației pre-școlare. Îi vom prezenta pe toți în următoarele noastre intervenții, întrucât fiecare poate constitui un model de reușită socio-profesională, dar mai ales de implicare activă la actul de constituire a unei comunități de români.”, a adaugat Daniel Popescu. El a mai precizat că problemele pe care românii din acest comitat le întâmpină, cum sunt absența unei platforme care să le faciliteze întâlnirile sau învățarea limbii române de către copiii crescuți peste hotarele țării, nu sunt unice, iar o inițiativă care să-i aducă împreună era absolut necesară.

Înființarea Centrului Comunitar Românesc din Gloucestershire este primul eveniment dintr-o serie de inițiative organizate de RPRS în parteneriat cu diverse comunități locale de români din diasporă, care au ca scop înlesnirea comunicării dintre românii de peste hotare și o contribuție concretă la crearea unor comunități strânse de români care împărtășesc valori comune.

Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate reprezintă cel mai bun furnizor de servicii de informare gratuite pentru profesioniștii și muncitorii migranți din comunitățile românești de peste granițe. Misiunea RPRS este de a furniza informații specializate, practice și relevante menite să ajute românii din diaspora să aleagă cele mai potrivite trasee de dezvoltare educațională și/sau profesională.  

Prin această platformă online, RPRS promovează un model de dezvoltare comunitară inedit, diferit, prin intermediul căruia orice membru informat și competent al comunității poate contribui la îmbunătățirea nivelului de informare, pe diverse domenii, a românilor din străinătate. Scopul RPRS este de a construi o comunitate de români globală, puternică, solidară și capabilă să se autosusțină, mobilizând toate resursele existente în statele unde trăiesc.

Pentru mai multe detalii despre Centrul Comunitar Românesc din Gloucestershire sau RPRS, ne puteți contacta la adresa contact@rprs.ro.

Comunicat de presa redactat de Georgiana Socianu, RPRS

 

Fotografii de la eveniment (prin amabilitatea d-lui Mihai Leancă)