Pasi pentru a deveni profesor in Marea Britanie (1)

Marea Britanie are o lunga traditie privind incadrarea in scolile sale a profesorilor din alte tari. Conform datelor furnizate de Teaching Agency, ultimii ani au adus o crestere semnificativa a numarului de persoane care urmeaza o cariera in invatamantul britanic.

Din pacate, migratia acestei categorii profesionale este o consecinta fireasca ce a venit pe fondul mai multor factori: inrautatirea situatiei economice generale, managementul defectuos din sistemul educational, cresterea nivelului coruptiei, amestecul politicului in sistemul educational si statutul profesional si social tot mai precar al dascalilor in Romania, o ocupatie de altfel mult respectata si pretuita in trecut. In mod firesc, toate acestea au determinat cadrele didactice din tara sa isi caute o viata mai buna peste granita. 2007 a fost anul in care s-a deschis poarta migratiei spre alte state membre UE, inclusiv spre Marea Britanie unde, cu ajutorul legislatiei europene si a unor cursuri de formare profesionala, o parte din profesorii romani au reusit sa se incadreze cu succes in invatamantul britanic. 

Cei care intentioneaza sa lucreze in calitate de profesori in UK trebuie sa stie ca sistemul de calificare a cadrelor didactice de aici este foarte diferit de cel din Romania. Chiar daca Marea Britanie este o piata de munca foarte atractiva pentru cadrele didactice din strainatate, inainte de a va porni la drum este foarte important sa va documentati si sa va informati in prealabil despre pasii pe care trebuie sa-i urmati, pentru a va putea valorifica la maximum studiile si experienta profesionala din Romania.

Intrucat vorbim de doua sisteme de educatie foarte diferite, pregatirea si selectia cadrelor didactice din UK are cateva particularitati de care trebuie sa tineti cont. Aici nu exista examen national de titularizare, intrucat procesul de selectie a cadrelor didactie se face direct de catre institutiile de invatamant primar sau secundar (scoli, colegii). Aceasta inseamna ca trebuie sa va cautati personal un loc de munca sau apeland la o agentie de recrutare. In orice caz, trebuie sa va pregatiti temeinic pentru interviuri si sa aveti un portofoliu profesional foarte bine pus la punct, din care nu trebuie sa lipseasca:

 • Scrisoare de Echivalare a studiilor de la UK NARIC;
 • Certificare de profesor calificat (Qualified Teacher Status - QTS);
 • CV profesional in format Europass;
 • Referinte de la locurile de munca anterioare;
 • Diplome de studii traduse in limba engleza de un traducator autorizat (certified translations); 
 • Cazier judiciar;
 • Permis de munca (pana la ridicarea restrictiilor, in 31 decembrie 2013)

De asemenea, trebuie sa va dotati cu determinare, ambitie si bun simt, plus un dram de rabdare si tact in parcurgerea diverselor etape ale procesului de obtinere a statutului de cadru didactic in UK.

Materialul acesta constituie un prim episod de informare cu privire la rutele principale de obtinere a certificarii de profesor calificat, documentul care va da dreptul de a preda in scolile de stat britanice. In articolele viitoare vom prezenta descrierea generala si conditiile de inregistrare specifice celor mai populare programe de incadrare in invatamantul britanic.
 

Ce este QTS (Qualified Teacher Status)?

QTS este un certificat eliberat de TA (Teaching Agency) profesorilor care demonstreaza ca indeplinesc toate standardele profesionale cerute pentru a preda in scolile de stat de pe teritoriul Marii Britanii. Practic, fara QTS, cadrele didactice nu se pot inregistra la TA si nu se pot angaja ca profesori calificati (qualified teacher) in scolile de stat din UK. De asemenea, multe dintre scolile independente solicita QTS. 

Cadrele didactice calificate in tarile membre ale Spatiul Economic European (EEA) sau a Uniunii Europene (UE) - inclusiv din Romania - pot solicita de la TA recunoasterea calificarilor si acordarea certificatului QTS, fara a fi nevoie de pregatire aditionala (in acest caz, recunoasterea se face automat, in baza prevederilor Directivei 2005/35/EC privind recunoasterea calificarilor profesionale).

Atunci cand conditiile pentru eliberarea QTS nu sunt indeplinite, TA poate recomanda una din rutele alternative pentru obtinerea acestei certificari, de regula prin absolvirea unui curs de formare acreditat de TA, agentia nationala care reglementeaza profesia de cadru didactic. Traseul de obtinere a QTS mai este cunoscut ca ITT (Initial Teacher Training).

TA recomanda celor care intentioneaza sa urmeze o cariera in invatamantul britanic sa isi echivaleze toate studiile prin intermediul UK NARIC, in special calificarile care atesta nivelurile:

 • GCSE (A*-C) (Certificat de absolvire a ciclului inferior al liceului, Certificat de absolvire a invatamanului obligatoriu de 10 ani sau Diploma de bacalaureat)
 • GCE A & GCSE (A*-C) levels (Diploma de bacalaureat)
 • Bachelor degree (Diploma de licenta)
   

Obtinerea QTS

Principale rute legale, profesionale si academice prin care se poate obtine QTS sunt:

1) ruta recunoasterii calificarii profesionale prin intermediul Teaching Agency

Conform Directivei 2005/36/EC a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificarii profesionale, Teaching Agency este autoritatea competenta pentru recunoasterea profesiei de cadru didactic (teacher) in UK. In baza acestei Directive, cadrele didactice calificate in Romania pot aplica la TA pentru acordarea certificatului QTS, fara a fi nevoie sa urmeze vreo forma de pregatire suplimentara.

2) ruta academica (universitara)

In functie de tipul programului si locul unde se desfasoara pregatirea, avem in vedere cursurile:

PGCE (Postgraduate Certificate in Education): este un curs de nivel postuniversitar (ciclul II de studii / nivel EQF si QCF 7) care se axeaza,  in principal,  pe dezvoltarea abilitatilor de predare ale cadrelor didactice si mai putin pe materia pe care intentioneaza sa o predea in scoli. Din acest motiv, cursantii trebuie sa cunoasca foarte bine materia pe care doresc sa o predea.
O baza de date utila a cursurilor PGCE este disponibila pe website-ul TA

- absolvirea unui program universitar (ciclul I de studii / nivel EQF si QCF 6) de tip Bachelor of Education (Bed), Bachelor of Arts (BA) sau Bachelor of Science (BSc) care incorporeaza si cursul QTS.
Practic, aproape toate universitatile ofera programe de nivel universitar care incorporeaza si modulele de pregatire didactica ce se finalizeaza cu acordarea QTS.

3) ruta profesionala (pregatire profesionala in scoli)

Aceasta ruta include si cursuri de pregatire academica. Principalele programe de pregatire:

 • SDTP  (School Direct Training Programme)

SDTP este un traseu de pregatire postuniversitara, introdus in procesul de predare in scolile primare si secundare din anul 2012. Are scopul de a incuraja scolile sa aiba un rol mai important in formarea initiala a cadrelor didactice (ITT), prin realizarea unor parteneriate stranse cu  institutiile de invatamant superior acreditate. Are durata de un an, iar finalizarea cu success a programului duce la acordarea QTS. Optiunile programului sunt:

- School Direct Training Programme (SDTP), disponibil absolventilor cu rezultate deosebite. Cei eligibili pot primi o bursa de pana la 20 mii de lire sterline pe toata durata programului.

- School Direct Training Programme (salaried), disponibil absolventilor cu rezultate deosebite si cel putin trei ani de experienta. Pe durata programului, acestia vor fi salarizati de scoala. SDTP (salaried) a inlocuit GTP (Graduate Teacher Programme), un program de formare la locul de munca. Pe toata durata cursului, absolventii au statutul de angajat in cadrul unei scoli, castiga un salariu si lucreaza pentru obtinerea certificatului QTS.

Aplicatiile pentru SDTP se pot face la aceasta adresa.

 • AO (Assessment Only)

Aceasta ruta este disponibila cadrelor didactice cu experienta in predare si o calificare universitara, dar fara QTS. Experienta in invatamant poate fi dobandita in calitate de cadru didactic salariat sau voluntar. Evaluarea presupune doua etape, fiecare implicand achitarea unei taxe de examinare. In general, taxele sunt suportate de scoala in cadrul careia stagiarul isi desfasoara activitatea.

Mai multe institutii de invatamant superior au fost acreditate sa organizeze aceste evaluari. Lista acestora este disponibila pe website-ul TA.

 • SCITT (School-Centered Initial Teacher Training)

SCITT este un program postuniversitar destinat absolventilor cu diplome universitare (nivel Bachelor degree), care doresc sa-si finalizeze pregatirea profesionala intr-un mediu scolar. Cursurile SCITT dureaza un an academic (din septembrie pana in iunie), iar absolvenții primesc certificatul QTS. O parte dintre programmele SCITT vor oferi si certificare postuniversitara – diploma PGCE.
Programele sunt livrate de consortii si grupuri de scoli si colegii stabilite in aceeasi regiune.

O lista a scolilor care ofera aceste programe este disponibila pe site-ul TA.

 • TF (Teach First)

TF este un program care combina cursurile de pregatire profesionala a cadrelor didactice cu metode de dezvoltare a competentelor de management scolar. Dupa absolvirea cu succes a cursului, se acorda certificatul QTS. Candidatii trebuie sa demonstreze calitati de lider, dar si alte competente personale. De aceea, finalizarea cu succes a acestui curs poate oferi oportunitati spre o cariera in alte domenii, precum cel comercial.
Aplicatiile pentru aceste programe se fac de pe website-ul TeachFirst

 • OTTP (Overseas Teacher Training Programme)

OTTP este un program dedicat cadrelor didactice calificate in afara Spatiului Economic European (EEA). Profesorii calificati in afara EEA au posibilitatea sa lucreze in UK ca “unqualified teacher” pe o durata de pana la patru ani, timp in care trebuie sa se pregateasca pentru obtinerea certificatului QTS. OTTP este indicat cadrelor didactice calificate din Republica Moldova.

Cursuri de reactualizare a cunostintelor de predare (post-ITT / post-formare initiala)

Cadrele didactice care detin QTS, dar care nu au experienta de predare in scolile din Marea Britanie, mai au la dispozitie cateva cursuri de reactualizare si imbunatatire a cunostintelor:

 • Post-initial teacher training (post-ITT) subject knowledge enhancement

Acestea sunt cursuri concepute cu scopul de a creste nivelul de cunostinte in matematica, chimie, fizica si limbi moderne a profesorilor care:
- doresc sa reinceapa activitatea de predare dupa o intrerupere mai mare de 3 ani;
- intentioneaza sa predea alta materie;
- vor sa predea o materie in care nu au suficienta specializare ITT.

 • Return to Teaching (RTT)

RTT este o un program alternativ de reimprospatare a abilitatilor si a cunostintelor de predare. Acesta are intre sase si douasprezece saptamani si include, pe langa perioada de scolarizare, si o perioada de practica de cel putin 10 zile intr-o scoala din UK. In trecut, aceste cursuri au fost organizate si finantate de ex-TDA (Training and Development Agency) dar acum sunt oferite in mod independent de mai multe fundatii si colegii in colaborare cu consiliile unor comitate din Marea Britanie, precum  Benjamin Curtis Foundation sau Kent County Council.
 

Dupa absolvire

Dupa absolvirea unuia dintre programele de pregatire profesionala, formatorul trebuie sa comunice TA ca stagiarul (profesorul care doreste calificarea) a indeplinit toate standardele de calificare pentru QTS. Dupa aceasta etapa, TA va procesa rezultatele si va emite un certificat QTS sau va elibera o scrisoare de confirmare a faptului ca profesorul detine QTS.

In funcție de regulamentul fiecarei școli, cadrele didactice fara QTS pot fi angajate ca “unqualified teacher”. Cei care se incadreaza in aceasta categorie au salarii mult mai mici in comparatie cu profesorii ce detin QTS. Conform datelor publicate de TA, in Anglia si Tara Galilor (exceptând Londra), salariul anual al cadrelor didactice fara QTS este intre aprox. 15.000 si 24.000 lire sterline. Prin comparatie, profesorii cu QTS pot castiga intre aprox. 21.000 si 32.000 lire sterline pe an (in Londra, intre 27.000 si 36.000 de lire).

Cadrele didactice care obtin QTS-ul exclusiv pe baza calificarilor si a experientei profesionale din România (recunoastere automata, in baza prevederilor Directivei 2005/36/EC), isi gasesc cu dificultate un loc de munca in scolile din Marea Britanie. Experienta celor mai multi profesori romani din UK arata ca obtinerea QTS-ului fara absolvirea unui program aditional de familiarizare cu sistemul de invatamant din UK (metodologia de predare, curricula nationala, modalitatile de evaluare a elevilor) fac foarte dificila, daca nu aproape imposibila, obtinerea unui loc de munca. Exista, asadar, un risc foarte mare ca aplicatiile dvs. sa nu fie luate in considerare de catre agentiile de recrutare si scolile britanice, pe motiv ca nu aveti experienta in predare.

Absolvirea unui curs postuniversitar de pregatire in invatamant, precum PGCE (Postgraduate Certificate in Education), constituie o ruta mult mai sigura si eficienta de incadrare in invatamantul britanic. Pe durata acestui program va puteti familiariza cu planurile de lectii, metodologiile de predare si curricula de invatamant britanica. De asemenea, cursurile au si stagii de practica in scoli, in urma carora aplicantii vor avea mai multe ocazii sa primeasca oferte de locuri de munca.

Odata trecuti printr-una din rutele de calificare profesionala, veti avea oportunitati cu mult mai bune de gasire a unui loc de munca, veti fi capabili sa incepeti activitatea mai pregatiti profesional si mai increzatori, asa ca investitia intr-un astfel de curs este rasplatita.

Pentru a obtine alte informatii despre inregistrarea profesiei de cadru didactic si eliberarea certificatului QTS, gasiti pe site-ul TA o linie de chat online, deschisa de luni pana vineri, intre 8am si 8pm, unde puteti adresa intrebari unui consultant online: Get online or telephone advice.

Intr-un articol urmator vom prezenta modalitatea de obtinere a QTS in mod automat, in baza prevederilor Directivei 36/2005/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale.

Speram ca informatiile va vor fi utile. Mult succes!

ND Popescu
RPRS UK

2013 © Toate drepturile rezervate RPRS


Intreaga echipa si colaboratorii RPRS depun mari eforturi pentru a pune la dispozitia dvs, gratuit, informatii de calitate menite sa faciliteze reintegrarea pe piata muncii din strainatate. Daca le-ati gasit utile, va rugam sa le recomandati si altor romani, prin popularizarea initiativei noastre sau distribuirea articolelor pe canalele social-media (FB, LinkedIN sau Google+) sau email.

Referinte