Pasi pentru a deveni profesor in Anglia (2). Obtinerea QTS in mod automat.

Continuam aceasta serie dedicata profesorilor romani din UK cu un episod dedicat procedurii de obtinere a QTS (Qualified Teacher Status) in mod automat, in baza Directivei 2005/36/EC privind recunoasterea automata a calificarilor profesionale.

Daca sunteti cadru didactic calificat in Romania si doriti sa continuati sa profesati si in UK, veti avea nevoie de QTS pentru a preda in scolile publice. Acest certificat va permite sa va angajati in scoli ca profesori calificati. Scolile private nu cer neaparat certificat QTS, insa detinerea lui constituie un avantaj.

Cum am mentionat si in articolul anterior, cadrele didactice calificate in tarile membre ale Spatiului Economic European (EEA) sau ale Uniunii Europene (UE) - inclusiv din Romania - pot solicita de la National College for Teaching and Leadership (NCTL) recunoasterea calificarilor si acordarea certificatului QTS, fara a fi nevoie de pregatire aditionala. In acest caz, spunem ca recunoasterea se face automat, in baza prevederilor Directivei 2005/35/EC privind recunoasterea calificarilor profesionale.
 

Procedura de obtinere a QTS

Obtinerea QTS este foarte simpla, insa procedura trebuie urmata cu maxima atentie si seriozitate pentru a evita surprizele neplacute. Asadar, aplicatia pentru eliberarea QTS se completeaza online si trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:

  1. Formularul „Application for Qualified Teacher Status - European Economic Area”; acesta se poate accesa si completa cu informatiile cerute, dupa selectarea tipului de recunoastere si formularului aferent de la subsolul paginii (pentru "Route" selectati "European Economic Area", introduceti textul din imaginea aratata, apoi selectati "Start application"). 

  2. Documentele necesare:  

   * Dovada nationalitatii si identitatii (pasaport, carte de identitate, carnet de conducere etc.)

   * Dovada schimbarii numelui de familie, daca acesta este diferit fata de cel trecut pe diplomele de studii ori pasaport

   * Detalii privind calificarile obtinute in Romania

   * Detalii privind experienta profesionala in ultimii 10 ani

   * Fotocopii sau copii digitale ale diplomelor de studii
   (Diploma de Licenta)

   * Traduceri autorizate ale diplomelor de studii (Diploma de Licenta)

   * Fotocopii sau copii digitale a Foii Matricole (absolventii in sistem pre-Bologna) sau Suplimentului la Diploma (absolventii in sistem Bologna) 

   * Nota: nu trimiteti documente de studii originale, TA nu isi asuma responsabilitatea pierderii acestora, nici costul returnarii.

   *Traducere autorizata a foii matricole
   ** Nota: Suplimentul la Diploma nu trebuie tradus daca este bilingv (Romana - Engleza).  
    
   * Traducere autorizata si fotocopie a documentului care dovedeste ca aveti abilitatea sa functionati in calitate de cadru didactic in Romania
   *Nota: de exemplu, Certificatul de acordare a definitivarii in invatamant, Certificatul de absolvire a departamentului pentru pregatirea personalului didactic etc.
    
  3. Desi nu este obligatoriu, este bine sa includeti si o fotocopie a scrisorii de echivalare a studiilor de la UK NARIC.

De ce este bine sa aveti si o scrisoare de echivalare a studiilor academice? Pentru ca, foarte important, pe langa echivalarea in sine a calificarilor din Romania, scrisoarea de echivalare mai poate mentiona ca sunteti abilitat/abilitata sa functionati in calitate de cadru didactic in Romania. Aceasta atestare poate fi de real folos cand trimiteti aplicatia la NCTL, deoarece mentiunea vine de la o autoritate britanica ce confirma drepturile profesionale in Romania. Aplicatia pentru echivalarea studiilor se poate face in cinci minute de pe pagina oficiala a UK NARIC

***Nota: prima recomandare facuta de NCTL celor care doresc sa lucreze in invatamant este sa-si echivaleze studiile. Aceasta deoarece, UK NARIC poate confirma ca:

- Detineti o calificare echivalenta cu nivelul Bachelor degree (Diploma de Licenta);

- Aveti nivelul GCSE in matematica, fizica, chimie (sau alta materie pe care intentionati sa o predati)

- Mentioneaza ca suneti cadru didactic calificat in Romania (prin definitivat, grade didactice, etc).
 

Unde trimitem aplicatia?

Aplicatia se completeaza si se trimite online, de pe site-ul NCTL. Inainte de a incepe sa completati formularul online, recomandarea noastra este sa aveti pregatite toate documentele necesare. Timp necesar pentru completarea aplicatiei: aproximativ 45 minute. 

Daca aveti dificultati in timpul completarii aplicatiei, puteti sa solicitati asistenta la adresa  QTS.enquiries@education.gsi.gov.uk
 

Recomandari - experienta in scoala

Cum am mentionat in articolul precedent, experienta celor mai multi profesori romani din UK arata ca obtinerea QTS-ului fara absolvirea unui program aditional de familiarizare cu sistemul de invatamant din UK fac foarte dificila, daca nu aproape imposibila, obtinerea unui contract de munca. Exista, asadar, un risc foarte mare ca aplicatiile dvs. sa nu fie luate in considerare de catre agentiile de recrutare si scolile britanice, pe motiv ca nu aveti experienta in predare.

Acest aspect nu trebuie sa va descurajeze, nici sa va creeze frustrari coplesitoare. Pana la urma orice potential angajator serios doreste sa vada ca aveti experienta aici, nu doar in Romania. De aceea, cei mai multi dascali romani din UK va recomanda sa cautati modalitati prin care sa va familiarizati cu sistemul de invamant din UK, de exemplu prin voluntariat in scoli (in special daca dispuneti de bani pentru a urma un curs). Marea Britanie are o puternica traditie in voluntariat, desi aceasta activitate este mai putin atractiva pentru romanii care spera sa isi gasesca cat mai rapid un loc de munca.

Beneficiile voluntariatului sunt multe, cele mai importante fiind: completarea portofoliului cu o recomandare buna de la scoala, completarea experientei in CV, familiarizarea cu sistemul de invatamant britanic (metodologia de predare, curricula nationala, modalitatile de evaluare a elevilor), contact cu alti profesori si, mai ales, cu elevii. Cei care au lucrat ca au pair sau sunt parinti ar putea incerca sa vada daca sunt acceptati sa faca voluntariat la scoala copiilor pe care ii au in grija.

Experienta in predare in UK conteaza cel mai mult, insa si experienta internationala merita mentionata in CV si la interviuri.

Dupa ce acumulati un minim de experienta (intre 3 luni si un an), urmatorul pas ar fi sa va cautati un loc de munca prin intermediul agentiilor de supply teachers (profesori suplinitori). Acestea mai vor neaparat si cazier judiciar (CRB). Nu puteti lucra cu persoane vulnerabile sau copii fara acest document.

Cateva agentii de supply teachers recomandate de profesorii romani: Tradewind recruitment (http://www.twrecruitment.com), Timeplan (http://www.timeplan.com/), Itnmark Education (http://www.itnmark.com/), Reed (www.reed.co.uk/). Va mai putem recomanda si altele, pe masura ce primim feedback de la profesorii romani care au avut experienta cu agentiile de supply teachers.
 

Asistenta pe parcursul aplicatiei in vederea obtinerii certificatului QTS

Pentru orice nelamurire privind aplicatia dvs. puteti sa apelati linia gratuita a TA la nr de telefon 0800 389 2500 sau puteti intra pe linia de chat online la adresa: http://www.education.gov.uk/get-into-teaching/teacher-training-options.

Datorita reglementarilor europene, profesorii calificati din SEE/UE – inclusiv Romania – pot intra cu mai multa usurinta in invatamantul britanic. In plus, Marea Britanie are o lunga traditie privind incadrarea in scolile sale a cadrelor didactice din alte tari. Cum bine a subliniat unul din cititorii nostri, „incurajarea vine din dorinta de a imbunatatati calitatea invatamantului, dar mai ales din aceea de a mari competitivitatea.”

Oportunitatile de angajare pentru profesorii romani sunt foarte bune (mai ales pentru cei de matematica si stiinte – fizica, chimie, biologie), atata timp cat intelegeti procedura prin care puteti obtine recunoasterea drepturilor profesionale in aceasta tara. La fel de importanta este si disponibilitatea de a urma eventuale perioade de adaptare (cursuri, voluntariat) pentru a castiga experienta in predare in UK. Obtinerea certificatului QTS este un pas foarte mare, dar la fel de important este sa aveti experienta in predare.

In urmatorul articol voi prezenta modalitatea obtinerii QTS prin intermediul unui curs postuniversitar, de tipul PGCE (Post Graduate Certificate in Education).

Sper ca informatiile va vor fi de folos.

Mult succes!

Daniel Popescu
RPRS
 

2013-2016 © Toate drepturile rezervate RPRS*


Intreaga echipa si colaboratorii RPRS depun mari eforturi pentru a pune la dispozitia dvs, gratuit, informatii de calitate menite sa faciliteze reintegrarea pe piata muncii din strainatate. Daca le-ati gasit utile, va rugam sa le recomandati si altor romani, prin popularizarea websiteului sau distribuirea articolelor pe canalele social-media (Facebook, LinkedIn, Google+) sau email. 

Referinte

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.ro, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.