O mana de ajutor - A doua editie a seminarului gratuit de informare pentru romanii din UK

În 27 iunie 2015, Ambasada României la Londra a găzduit a doua ediție a seminarului gratuit de informare „O mână de ajutor” pentru românii care muncesc în Marea Britanie.

Seria de prezentări a fost deschisă de Tony Byrne, senior investigation officer la Gangmasers Licencing Authority (GLA). El a vorbit despre rolul și modul in care functionează Autoritatea de Licențiere a Operatorilor în UK. Tony a subliniat că obiectivul cel mai important al GLA este de a se asigura că toți cetățenii care vin în UK vor informați și preveniți pericolul exploatării prin muncă. Dacă aveți reclamații privind exploatarea românilor sau a altor cetățeni în sectoarele de mai sus sunteți rugati să contactați GLA.

Nicolae-Daniel Popescu, expert în recunoașterea studiilor la UK NARIC și fondator RPRS, a prezentat modalitațile de valorificare a actelor de studii din România, cu accent pe importanța folosirii diplomelor în vederea continuării studiilor sau obținerii unui loc de muncă. De asemenea, Daniel a vorbit despre procedura de echivalare a diplomelor și certificatelor de studii prin intermediul UK NARIC, sistemul de recunoaștere a calificărilor profesionale în baza Directivei 36/2005, precum și despre avantajele valorificării calificărilor din România care se echivalează direct cu unul dintre nivelurile NVQ (National Vocational Qualifications). Mai multe informații și datele de contact se găsesc pe site-ul RPRS.

Cristina Irimie, editor-șef al organizatiei Români în UK, a explicat cum se scrie un CV de calitate, dar și modalitatile prin care ne putem pune în valoare experiența prin intermediul acestui instrument. Cristina a vorbit și despre importanța găsirii locurilor de muncă potrivite, a parcurgerii și intelegerii procedurilor legate de prezentarea la interviu, a evitării unor greșeli făcute frecvent de către cei își caută un loc de muncă. Informații suplimentare puteți obține de pe site-ul Români în UK.

Olivia Vicol, doctorand la Universitatea Oxford, a vorbit despre schema CIS (în cazul celor care lucrează în construcţii), diferențele dintre statutul de angajat (employed) și persoană fizică autorizată (self-employed), precum și despre relațiile dintre angajator și angajat, respectiv, dintre contractor și contractant.

După o pauză în care prezentatorii au răspuns la intrebările celor prezenți, Ileana Stănică, atașat pe probleme de muncă în cadrul Ambasadei României la Londra, a vorbit despre legislația muncii în Marea Britanie. Ileana a făcut cunoscute aspecte legate de identificarea unui loc de muncă, statutul pe piața muncii, contractul de muncă, munca în construcții, neplata salariilor și modalitățile de sesizare a organizațiilor și autorităților competente britanice, inclusiv despre importanța urmării procedurilor legale referitoare la rezolvarea disputelor de muncă. Românii care consideră că li s-au încălcat drepturile de mai sus se pot adresa Biroului atașatului pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei, pentru a obține informațiile necesare sau pentru a putea fi consiliați în legătură cu eventuale litigii de muncă care pot interveni între lucrătorii români și angajatori.

Eliza Galoș, coordonatoarea programului de asistenţă pe drepturile de muncă, East European Advice Centre, a vorbit despre modul in care romanii pot beneficia de serviciile de consiliere gratuită în cazul problemelor legale, prevenția problemelor la locul de muncă, importanța demonstrării statutului de lucrator. În cadrul prezentării, Alexandra Tanase, avocat de dreptul muncii și consilier în regim pro bono al EEAC, a menționat câteva spețe din dreptul muncii, subliniind importanța cunoașterii consecințelor imposibilității de a demostra statutul de lucrător în cazul apariției unor conflicte de muncă. Pentru a discuta despre serviciile de consiliere gratuită vă recomandăm să luați legătura cu EEAC.

Prima ediție, care s-a bucurat de un mare succes, a avut loc în data de 30 octombrie 2014, la sediul Centrului Cultural Polonez din UK. Evenimentul a fost organizat de grupul „Români în UK” şi East European Advice Centre (EEAC), cu susținerea platformei de informare Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate (RPRS). Această inițiativă a venit ca rezultat a nevoii crescânde de informare în rândul comunităților de români din Marea Britanie. Drepturile și statutul lucrătorilor pe piața muncii, sfaturi pentru creșterea șanselor de angajare, modalitațile de valorificare și procedura de echivalare a diplomelor de studii din România în UK, dreptul la sănătate gratuită și schema CIS sunt câteva dintre temele tratate la cele două ediții ale evenimentului de informare gratuită.

East European Advice Centre (EEAC) este o organizaţie non-profit, cu sediul în Hammersmith, Londra,  care consiliază şi asistă gratuit cetăţeni est-europeni pe probleme de muncă, închirieri de locuinţe, beneficii, dreptul familiei şi drept penal.

Grupul „Români în UK” publică şi deţine website-ul www.romani.co.uk, newsletterul „Români în UK”, Ghidul Românului în UK, publicaţia online „Român în UK”. Rolul său este de a informa, susţine şi face lobby pentru comunitatea românească din Marea Britanie.

Rețeaua Profesioniștilor Români în Străinătate (RPRS) este platforma socio-profesională care furnizează informații gratuite pentru muncitorii și specialiștii migranți din principalele comunități românești de peste granițe, cu scopul de a construi o comunitate de romani globală, puternică, solidară și capabilă să se autosusțină, mobilizând toate resursele existente în statele gazdă.

Gangmasters Licensing Authority (GLA) reglementează/ licențiază companiile care recrutează lucratori în următoarele sectoare: agricultură (ferme, podgorii, horticultură, agricultură normală), procesarea și împachetarea alimentelor. Instituția pentru care lucrează se asigură că lucratorii din domeniile de mai sus nu sunt plătiți sub salariul minim pe economie, că nu sunt exploatați sau abuzați, ca dreptul la circulație nu le este restrans, și că nu le sunt reținute salariile. GLA mai are grijă să fie respectată siguranța la locul de muncă și ca lucrătorii să primească uniforme de protecție, acolo unde este cazul. Agențiile care plasează lucrători în fermele și companiile britanice de procesarea alimentelor trebuie să fie autorizate de către GLA. Acestea, inclusiv cele din România, sunt listate pe site-ul instituției

Vă rugăm să ne transmiteți dacă doriți ca astfel de evenimente de informare să fie organizate și în orașul/regiunea în care locuiți. 

Material redactat de Georgiana Socianu, RPRS


Alte imagini de la seminarul gratuit de informare O mână de ajutor