Invatamatul superior din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord

Invatamantul superior Marea Britanie Lista oficiala a institutiilor (recunoscute) care au dreptul de a oferi degrees (se mai numesc „recognised bodies”) poate fi gasita pe site-ul Departamentului pentru Afaceri, Inovatie si Competente (Department for Business, Innovation and Skills).

Tot la adresa de mai sus poate fi consultata lista institutiilor care ofera cursuri univeristare validate (acreditate) de catre universitatile care au dreptul de a elibera diplome de licenta (Bachelor degrees). In Marea Britanie aceste institutii sunt denumite „listed bodies”. Programele universitare oferite de „listed bodies” sunt validate de alte universitati, sau de o organizatie de acreditare.

In general, conditiile minime de inscriere la cursurile universitare (bachelor degrees) sunt un minim de trei GCE A-levels (General Certificate of Education Advanced levels), precum si un minim de examene GCSE (General Certificate of Secondary Education), promovate cu note de la C in sus. Acestea raman cele mai comune cerinte la admiterea in invatamantul superior. Totusi, exista un numar considerabil de studenti peste 21 de ani (studenti maturi) care aceseaza invatamantul superior, in consecinta, univeristatile pot accepta la admitere si alte calificari.

Calificari disponibile in sistemul de invatamant superior

Toate diplomele si certificatele de studii se raporteaza la un sistem national de credite si calificari, independent de sistemul national de credite si calificari folosit in Scotia (SCQF). Sistemul national de credite si calificari folosit in Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord se numeste Qualifications and Credit Framework (QCF). QCF inlocuieste NQF - National Qualifications Framework (Cadrul National al Calificarilor) din 2010.

Sistemul de credite si clasificare din Marea Britanie

Cadrele nationale ale calificarilor (national qualifications frameworks) au fost create in Marea Britanie pentru a oferi: standarde si calificari omogene, recunoscute la nivel national, recunoasterea acumularii de cunostinte si competente, precum si o baza pentru posibile revizuiri ale calificarilor existente si viitoare. Sistemul national de calificari din Marea Britanie este compatibil cu cel european, denumit Cadrul European al Calificarilor (European Qualifications Framework – EQF).

EQF a fost rezultatul unei initiative a Comisiei Europene, legiferat de catre Parlamentul si Consiliul European, in 2007. EQF se concentreaza pe 8 niveluri de referinta generala sau rezultate de invatare, care acopera intregul spectru de calificari, fiind valabile pentru toate sistemele de invatamant europene, inclusiv cel romanesc.

Institutiile de invatamant superior din Marea Britanie ofera urmatoarele calificari:

 • Doctorate (PhD)
 • Research based programmes (MPhil, MRes)
 • Taught master’s (MA, MSc)
 • Master of Business Administration
 • Postgraduate Diploma / Postgraduate Certificate
 • Bachelor degrees
 • Foundation degrees
 • Higher national Diploma (HND)
 • Higher National Certificate (HNC)
 • Diploma of Higher Education (DipHE)
 • Foundation courses, foudation years sau access/bridging courses
Doctorate (PhD) / Doctoratul

Cu o durata de trei-patru ani, studiile doctorale pot fi accesate de catre absolventii de studii de master (Master’s degree), dar si de catre cei de studii de licenta (Bachelor Honours degrees). In unele cazuri, cu acordul coordonatorului de Doctorat, studentii care au obtinut rezultate bune la Honours Bachelor degree se pot inscrie la doctorat si fara Master degree. O disertatie de aproximativ 100.000 de cuvinte trebuie prezentata la sfarsitul programului.

Master of Philosophy (MPhil) / Master of Research (MRes)

Acest tip de programe au ca activitate principala cercetarea in vederea pregatirii disertatiei.

Taught Masters (MSc, MA, MEd etc)

Un asemenea program dureaza intre unu si doi ani si are doua parti:

 • prezenta la cursuri si seminarii, sustinerea examenelor si prezentarea eseelor
 • elaborarea si depunerea disertatiei
Postgraduate Diploma (PGDip) / Postgraduate Certificate (PGCert)

De obicei, aceste cursuri nu includ elemente de cercetare sau elaborare a disertatiei. Programele dureaza cel mult un an. Dupa ablsolvire, detinatorii unui PGDip pot sa isi transfere creditele acumulate la un program relevant de master.

Bachelor degrees

Durata acestor cursuri variaza de la trei la patru ani, in timp ce programele in arhitectura, stomatologie, medicina, medicina veterinara se intind pe o durata de cinci-sase ani.

In sitemul britanic, bachelor’s degrees sunt clasificate in functie de media finala si nota la dizertatie. Cea mai comuna clasificare unei bachelor degree este:

 • first class Honours (Frist or 1st): 70% or above (Open University 85%+)
 • second class Honours (2:1, 2.i): 60-70% (Open University 70-84%)
 • lower second class Honours (2:2, 2i): 50-60% (Open Univerisity 55-69%)
 • third class Honours (Trird or 3rd): 40-49 % (Open University 40-54%)
 • Ordinary degree (pass) (Open Univeristy 300 CATS points)
 • Fail (nu se acorda degree)
 • Unclassified (anumite degrees nu sunt clasificate: cele in medicina sau cele de master)

Nota: procentele aferente claselor de mai sus pot varia de la univeristate la universitate

Foundation degrees (FD)

Reprezinta un curs profesional superior care necesita intre doi si trei ani (zi), sau intre trei si patru ani (fara frecventa), pentru a fi completat. Programele sunt validate de institutiile de invatamant superior si sunt echivalente nivelului 4 in sitemul de clasificare a calificarilor din sistemul european (EAQF). Pentru a oferi competentele necesare la angajare, aceste cursuri au fost dezvoltate prin parteneriat cu angajatorii. Dupa finalizarea unui asemenea curs studentii pot continua studiile inca 12-15 luni, la capatul carora pot obtine Bachelor degee.

Higher National Diploma (HND) / Diploma of Higher Education (DipHE) / Higher National Certificate (HNC)

Programele de acest tip sunt oferite in domenii generale ocupationale precum inginerie, sanatate, asistenta sociala sau IT. Cursurile au drept scop pregatirea managerilor si tehnicienilor superiori. HND este la acelasi nivel cu DipHE si echivalenta cu primii ani de studiu dintr-un program Bachelor degree de trei ani. La sfarsitul unor asemenea cursuri, studentii pot accesa anul trei de studiu dintr-un bachelor degree in acelasi domeniu. Univerisitatile din Marea Britanie isi rezerva dreptul de a admite studentii in functie de tipul cursului. NHD/HNC/DipHE este plasat la nivelul 4 in sistemul european al calificarilor (EAQF).

Certificate of Higher Education

Cursurile dureaza in general un an de zile, in general echivalent cu un an de zile de studiu pentru bachelor degree.

Foundation course/ Access sau Bridge course / Foundation year

In general, aceste cursuri dureaza un an de zile si acopera decalajul dintre calificarea pe care o are studentul si programul (calificarea) pe care doreste sa il/o urmeze. Acest tip de programe ofera studentului posibilitatea de a-si extinde calificarea in alt domeniu, sau il poate ajuta sa indeplineasca toate conditiile pentru a aplica la un anumit program.

Mai multe detalii despre sistemul de educatie din UK precum si despre cursurile oferite de universitatile britanice pot fi gasite pe websiteul UCAS (Universities and Colleges Admissions Service).

Candidatii internationali interesati de programele postuniversitare pot aplica si direct la univeristati, prin intermediul departamentelor de admitere a studentilor. UCAS ofera un baza de date foarte utila pentru gasirea cursului postuniversitar potrivit – serviciul se numeste UKPASS (UK Postgraduate Application and Statistical Service).

Referinte

2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.