Inscrierea la medicul de familie (medico di base)

Medicul de familie (Medico di Base)

Conform Constitutiei, in Italia ocrotirea sanatatii este garantata, statul fiind obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice, sa organizeze asistenta medicala si sistemul de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare. De asemenea, statul controleaza exercitarea profesiilor medicale si a activitătilor paramedicale.

Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala, care privesc securitatea si sanatatea acestora, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice. In plus, salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale, iar legea stabileste conditiile si limitele exercitarii acestui drept, precum si garantiile necesare asigurarii serviciilor esentiale pentru societate.

Strainii rezidenti in Italia, cu permis de sedere legal, beneficiaza de aceleasi drepturi cu cetatenii italieni. Turistii straini nu au dreptul la un medic de familie.

Cetatenii straini care nu pot dovedi ca au rezidenta in Italia au dreptul la servicii medicale de urgenta, atat in clinici private cat si in cele de stat.

Ce tebuie sa faci pentru a avea un medic de famile?

1) Inscrierea la SSN (Servizio Sanitario Nazionale)

Toti cetatenii inscrisi la Serviciul Sanitar National au dreptul la un medic de familie. Acest drept il au, de asemenea, imigrantii si extracomunitarii care au rezidenta in Italia.

Pentru inscriere, individul trebuie sa se prezinte personal la sediul L'azienda sanitaria locale (ASL) din localitatea unde locuieste, pentru a primi, pe loc, tessera sanitaria care dovedeste inscrierea la SSN.

Pentru aceasta, trebuie depuse la sediul ASL copii dupa urmatoarele documente:

-       Permesso di soggiorno valabil (eliberat de Questura);

-       Codice fiscal (vezi articolul acesta);

-       Certificat de rezidenta.

Lista completa a sediilor ASL este disponibila aici si aici. Mai multe informatii despre tessera sanitaria se gasesc la aceasta adresa.

2) Alegerea medicului de familie

Medicul de familie trebuie ales de catre fiecare individ in parte, la birourile ASL din municipiul de resedinta. Tot aici se gasesc informatii despre medicii disponibili, orarul, adresa si numarul de telefon al cabinetelor medicale. Fiecare medic de familie are un plafon de 1500 de pacienti.

Inscrierea are valabilitatea de un an, insa medicul de familie poate fi schimbat in orice moment, din orice motiv, comunicand la sediul ASL numele medicului nou. Aceasta procedura este valabila si pentru alegerea medicului pediatru, in cazul copiilor sub 14 ani.

Cetatenii care locuiesc – pentru minim trei luni – intr-o localitate diferita de cea de rezidenta, au dreptul la un medic de familie local. Astfel, individiul trebuie sa prezinte la birourile ASL diverse documente, in functie de situatia in care se gaseste:

-  Cei care se deplaseaza in interes de serviciu trebuie sa prezinte copia contractului de munca sau un certificat care atesta ca individual a fost transferat de catre angajator pentru minim trei luni;

-  Cei care se deplaseaza in interes de studii trebuie sa dovedeasca inscrierea la un institut de studii;

-  Cei care se deplaseaza din motive de sananate vor prezenta un certificat de boala eliberat de catre un medic specialist.

In cazul in care individul a pierdut tessera sanitaria, trebuie sa se adreseze tot la birourile ASL pentru a completa o plangere.

Important:

Cetatenii straini care traiesc in Italia dar nu pot dovedi ca au rezidenta in aceasta tara au dreptul la servicii medicale de urgenta, atat in clinici private cat si in cele de stat. In acest caz individul se adreseaza tot la sediul ASL, unde va cere eliberarea unui card numit tesserino STP, cu valabilitatea de 6 luni. Pentru eliberarea acestui card individul trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere, confirmand ca nu are resurse economice suficiente.

Material realizat de Alina Dămătăr, contributor RPRS Italia


Resurse