Exemple de acte de echivalare eliberate de UK NARIC si explicatii privind informatiile continute in acestea

Explicatii privind informatiile continute in Scrisoarea de Echivalare si Certificatul de Echivalare

Pentru cei care apeleaza la serviciile de echivalare ale Centrului de Informare si Recunoastere Academica din UK (UK NARIC), informatiile de mai jos au menirea de a explica structura principalelor documente utilizate în procesul de echivalare, respectiv Scrisoarea de Echivalare (Statement of Comparability) si Certificatul de Echivalare (Certificate of Comparability).

Reamintim ca echivalarea studiilor in UK este pur optionala si generica (de tip „reper”), majoritatea institutiilor de invatamant si a asociatiilor profesionale multumindu-se cu traduceri autorizate ale diplomelor de studii in limba engleza.

Inainte de a aplica pentru unul din serviciile de echivalare, va incurajam sa sunati la Centrul de Recunoastere Academica si verificati telefonic nivelul studiilor dvs. in UK, la nr. de tel 0044 (0) 1242 258 621 sau 0044 (0) 871 330 7033.

Studiati procedurile de apel si drepturile pe care le aveti odata ce aplicati pentru unul dintre serviciile de echivalare. Este foarte important ca aplicatiile de echivalare a studiilor sa fie insotite de o scrisoare de intentie, in care sa mentionati scopul echivalarii si alte informatii care va sunt necesare in documentul de echivalare.

Nu in ultimul rand, este foarte important sa verificati o data pe an daca nu au intervenit modificari la nivelul de echivalare al diplomei/certificatului dvs de studii. UK NARIC isi actualizeaza periodic informatiile, revizuind implicit si unele niveluri de echivalare ale diplomelor si certificatelor de studii.

1. Scrisoarea de Echivalare (Statement of Comparability)

Cei care opteaza pentru serviciile de echivalare ale UK NARIC primesc un document denumit Statement of Comparability (Scrisoare de Echivalare).  Acesta este un document acceptat de majoritatea institutiilor de invatamant/asociatiilor profesionale/potentialii angajatori din Marea Britanie.

Model Scrisoare de Echivalare

2. Certificatul de Echivalare (Certificate of Comparability)

Dupa primirea Scrisorii de Echivalare puteti solicita, contra cost, eliberarea unui Certificat de Echivalare (Certificate of Comparability) pentru fiecare dintre calificarile echivalate in scrisoare. Oferta apare intr-un paragraf din Scrisoarea de Echivalare si incepe asa:

In addition to this Statement of Comparability you may wish to receive a UK NARIC Certificate of Comparability for any of the qualifications we have provided comparability for. This is an entirely optional service and (...)”.

Atentie!

- Ambele documente (Scrisoarea de Echivalare si Certificatul de Echivalare) au aceeasi valoare in fata angajatorilor/institutiilor de invatamant/asociatiilor profesionale din UK;
- Singura diferenta dintre cele doua documente este ca Certificatul de Echivalare are alt sablon si se elibereaza doar pentru o singura calificare;
- Certificatul de Echivalare nu contine informatiile aditionale din Scrisoarea de Echivalare;

This is an additional document which confers no greater authority than the Statement of Comparability already received. Nor does it contain any additional information. It is the same information, in a different format that is designed solely for framing and displaying should you wish to do so. Please note that each Certificate can only contain one qualification and any additional information that is included on your Statement of Comparability will not be included on the Certificate.” Sursa: UK NARIC, FAQ, What is the Certificate of Comparability?

Cei care totusi doresc sa detina un Certificat de Echivalare trebuie sa trimita urmatoarele acte:
-           Cererea cu datele personale (nume, prenume, adresa si numarul unic de referinta al Scrisorii de Echivalare) si specificarea calificarii pentru care se doreste eliberarea certificatului;
-           Mandat postal cu valoarea specificata in paragraful de la sfarsitul Scrisorii de Echivalare.

Alternativ, cererea si plata se pot face si telefonic, la nr 0044 (0) 1242 258 621 sau 0044 (0) 871 330 7033. Certificatul se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare, de la data primirii cererii si a platii.

Model Certificat de Echivalare

Speram ca informatiile va vor fi utile.

Va dorim mult succes! 


2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*
 

Intreaga echipa si colaboratorii RPRS depun mari eforturi pentru a pune la dispozitia dvs, gratuit, informatii de calitate menite sa faciliteze reintegrarea pe piata muncii din strainatate. Daca le-ati gasit utile, va rugam sa le recomandati si altor romani, prin popularizarea initiativei noastre sau distribuirea articolelor pe canalele social-media (FB, LinkedIN sau Google+) sau email.

Referinte:

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.