Electrician in UK (aspecte generale)

In Marea Britanie, rutele de calificare si obtinere a unuia dintre cardurile de electrician autorizat sunt destul de complexe, drept urmare vom trata acest topic in cateva articole. Materialul prezent contine cateva aspecte introductive, generale, menite sa ofere o idee mai buna despre ce anume trebuie sa faceti pentru a va imbunatati sansele de a gasi un loc de munca ca electrician. 

Electricianul este persoana abilitata sa se ocupe de instalatiile si utilajele electrice din cladiri, echipamente fixe si alte echipamente conexe. In UK, electricienii pot alege o cariera cu specializare in urmatoarele domenii:

 • Instalatii (electrical installation) - instalarea in toate tipurile de cladiri a sistemelor electrice, de iluminat, de protectie impotriva incendiilor, de securitate si de date;
 • Intretinere (electrical maintenance) - verificarea regulata a instalatiile electrice pentru asigurarea ca acestea functioneaza efectiv, eficient si in siguranta;
 • Constructie panouri de comanda si control (electrotechnical panel building) - responsabilitate pentru constructia panourilor de comanda care controleaza instalatiile electrice din cladiri
 • Reparatii masini si bobinaj (machine repair and electrical rewind) – testarea si repararea componentelor electrice ale masinilor si uneltelor, cum sunt transformatoarele, motoarele, compresoarele si pompele.
 • Masuratori (electrical instrumentation) – montarea, punerea in functiune si intretinerea aparatelor de masura, reglare si control a proceselor tehnologice si industriale
 • Sisteme electrice pentru strazi si autostrazi (highway systems) – specializare in instalarea si intretinerea sistemelor de iluminat stradal si de gestionare a traficului auto, cum ar fi semafoare si dispozitive luminoase cu mesaje variabile.

Programul normal de lucru este intre 37.5 si 40 ore pe saptamana, de luni pana vineri. Salariile electricienilor difera de la firma la firma si de la regiune la regiune. In general, ucenicii pornesc de la un salariu de 8-9000£ pe an, electricienii debutanti de la 17.000 – 18.000£ pe an, in timp ce electricienii experimentati pot castiga si peste 30.000£ pe an.

Cerinte necesare pentru inregistrarea la JIB

Atat electricienii neautorizati si autorizati de catre ANRE (Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei) in Romania se pot inregistra cu JIB ECS (Joint Industry Board - Eletrotechnical Certification Scheme (JIB ECS)). Inregistrarea se face dupa indeplinirea catorva conditii impuse de JIB:

 • Detinerea unei calificari echivalente cu nivelul NVQ2 (pentru gradele electrical improver sau labourer) sau NVQ 3 (pentru gradul electrician, approved electrician si technician), in functie de gradul pentru care aplicati.
  *Trebuie sa contactati UK NARIC pentru a va informa cu privire la echivalarea calificarii de electrician din Romania (vezi sectiunea cu informatii despre echivalarea studiilor in UK)
 • Completarea ultimei editii a City & Guilds 17th Edition 2382 IEE Electrical Training Course;
 • Promovarea testului de protectia muncii ECS (Electrotechnical Certification Scheme) Health and Safety Assessment;

In functie de tipul cardului pentru care aplicati si calificarile pe care le detineti din Romania, JIB mai poate cere sa aveti:

 • City & Guilds 2330 Level  2 and Level 3 Certificate in Electrotechnology (acesta calificare a inlocuit C&G 2351, care la randul ei a inlocuit C&G 2360) (pentru gradul labourer)
 • City & Guilds 2360 Electrical Installation Theory Part 2 Course Certificate sau EAL level 3 Diploma in  Electrotechnical Services (500/3526/5) (pentru gradul electrician)
 • Achievement Measurement 2 (AM 2)

JIB (Joint Industry Board) clasifica meseria de electrician in mai multe grade. Dupa ce indepliniti conditiile de mai sus, puteti aplica la JIB pentru eliberarea unui card care atesta obtinerea unui anumit grad, in functie de nivelul de competente pe care l-ati obtinut in urma studiilor si experientei profesionale. Detinerea unuia dintre cardurile de electrician faciliteaza gasirea unui loc de munca.

Vom reveni cu informatii ulterioare despre gradele profesionale si tipurile de carduri folosite in acest domeniu.

Speram ca informatiile va vor fi de folos.

Mult succes! 

ND Popescu
RPRS UK 

2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*


Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica! 

 

Referinte

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.