Comunicat de presa: Londra - Intalnire de sustinere a Marsului pentru Basarabia din Bucuresti

Comunicat de presă -

Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate


12 Oct 2014, Londra


Duminică, 12 octombrie, între orele 12.00-14.00, în Piața Parlamentului (Parliament Square), românii din Marea Britanie au organizat o acțiune de solidaritate față de participanții la Marșul pentru Basarabia din București. Mai mulți români de pe ambele maluri ale Prutului au afișat mesaje de solidaritate cu Moldova, au fluturat drapelul României și au scandat “Basarabia e România!”. 

Inițatorii evenimentului din Dublin au venit cu propunerea de a transmite un mesaj din diaspora într-un mod inedit: pentru a sublinia unirea, fiecare dintre orasele participante a contribuit cu un cuvant, pentru un mesaj comun. Astfel, fiecare grup din Dublin, Paris, Bologna, Vienna (Virginia, SUA), Roma, Madrid, Londra, Venetia, Padova a transmis cate o fotografie a cuvantului alocat. Mesajul final al românilor de peste hotare a fost: “Basarabia este parte a României. Cerem ReUnire. 12.10.2014. Basarabia este România!”. (Mai multe fotografii aici.)

Evenimentul din Londra a fost inițiat și organizat de Nicolae-Daniel Popescu, fondator al Rețelei Profesioniștilor Români din Străinătate, cu sprijinul lui Robert Willy Toperter, jurnalist.

“Mesajul transmis de la Londra a fost simplu si clar: Moldova si România trebuie sa aibă un viitor european comun, în cadrul aceluiași stat. Marșul pentru Basarabia din București ne-a oferit prilejul extraordinar de a ne exprima public solidaritatea cu românii de peste Prut, dar și atașamentul față de patria mamă. Mai mult, declararea în public a aspirațiilor noastre unioniste nu este doar o datorie morală a generației noastre, ci și un drept caștigat cu mari sacrificii în 1989.”, a declarat Nicolae-Daniel Popescu.

Evenimentul a fost organizat simultan cu întâlnirea de la București, de la ora 14.00, din Șoseaua Kiseleff. Bucureștenii au pornit în marș pentru a cere unirea cu Republica Moldova, scandând “Basarabia e România!”, “Noi am decis deja!”, "Chişinău şi Bucureşti, două inimi româneşti”.

Marșul pentru Basarabia din București se desfășoară pentru a treia oară. Anul acesta însă este pentru prima dată când și românii de peste hotare au organizat evenimente simultane în mai multe orașe ale lumii.

Comunicat de presa redactat de Georgiana Socianu, Jurnalist RPRS


Mai multe informații:
Nicolae-Daniel Popescu
Email: contact@rprs.org.uk