Calificari romanesti care se echivaleaza in UK direct cu unul din nivelurile NVQ/SVQ

In urma intrebarilor primite pe adresa noastra, am decis sa scriem despre cum se raporteaza calificarile profesionale din Romania la nivelurile NVQ din Marea Britanie. Speram ca articolul sa ofere celor care detin astfel de calificari solutii prin care sa le poata pune mai bine in valoare in UK. 

Ce inseamna NVQ?

NVQ inseamna National Vocational Qualification si este o calificare vocationala care certifica aptitudinile si competentele profesionale dobandite de o persoana intr-un anumit domeniu, dupa absolvirea unui curs de calificare (mecanic auto, tamplar, bucatar etc). Certificatele NVQs sunt calificari la locul de munca, bazate pe standarde nationale ocupationale prestabilite. Cursurile pot fi urmate de toate persoanele, indiferent de pregatirea profesionala sau academica anterioara.

Competentele profesionale sunt evaluate de obicei la locul de munca/practica. Din 2010, odata cu introducerea noului Cadru National al Calificarilor in Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord (QCF), toate calificarile trebuie sa se supuna noilor criterii si standarde educationale stabilite de guvern. Practic, de la aceasta data toate noile NVQs sunt acreditate conform nivelurilor QCF (Qualifications and Credit Framework), care variaza de la Nivelul I (Entry level) pana la Nivelul 8. In Scotia, aceste calificari se numesc SVQ (Scottish Vocational Qualifications) si sunt echivalente cu National Vocational Qualifications (NVQs).


Ce tipuri de calificari din Romania pot fi echivalate cu nivelurile NVQ?

Acesta este un aspect foarte important, deoarece nu toate calificarile din Romania pot fi raportate la NVQ. Pot fi echivalate cu unul din nivelurile NVQ urmatoarele calificari:

  • Certificat de Calificare, Atestat / Atestat Profesional, Certificat de Competente Profesionale, Certificat de Calificare Profesionala (eliberate de liceele de profil tehnologic / vocational / pedagogic);
  • Atestat de Competente Profesionale, eliberat de scolile profesionale;
  • Certificat de Calificare Profesionala (nivel 1, 2 sau 3) eliberat de furnizorii de calificari profesionale acreditati de Ministerul Educatiei;
  • Certificat de Absolvire a Scolii de Arte si Meserii;
  • Diploma de Absolvire a Şcolii de Ucenici;
  • Certificatele de Absolvire a unor cursuri de calificare (sau specializare) eliberate de furnizori de pregatire profesionala acreditati de Ministerul Educatiei. Unele ocupatii nu pot fi echivalate in raport cu NVQ. 

Certificatele de absolvire a cursurilor de formare profesionala sunt insotite de un certificat aditional, denumit Supliment Descriptiv al Certificatului sau Supliment Europass la Certificatul Profesional. Documentul descrie cunostintele si competentele dobandite de absolventi. In plus, contine informatii legate de nivelul calificarii in sistemul national de educatie, facandu-l mai usor de inteles, in special pentru angajatorii sau institutiile de invatamant din alte tari. 

Pentru a afla nivelul exact al acestor calificari puteti apela UK NARIC, la numarul de telefon 0044 (0) 1242 258 621.

Speram ca informatiile va vor fi de folos.

Echipa RPRS UK

 

Mai jos gasiti cateva exemple de certificate de studii din Romania care se echivaleaza in Marea Britanie direct cu unul din nivelurile NVQ:

Adeverinta de Competente Profesionale (eliberata de scolile profesionale) 

Atestat Profesional (eliberat de liceele cu profil tehologic, pedagogic)

Certificat de Calificare Profesionala (nivel I, II sau III)

Certificat de Absolvire a Cursului de Calificare 

Certificat de Absolvire (eliberat de furnizorii de formare profesionala)

Adeverinta de Competente Profesionale 

Certificat de Calificare


Referinte