Au Pair in Marea Britanie

Ce inseamna sa fii Au Pair

Un plasament Au Pair este un program de schimb cultural. Termenul “au pair”, care provine din limba franceza si inseamna “egal cu”, descrie o persoana tanara care locuieste in conditii de egalitate cu o familie dintr-o tara straina. Au Pair-ul ajuta familia la ingrijirea copiilor si/sau la treburile domestice in timpul sederii sale cu familia, munca in schimbul careia primeste bani de buzunar.

Un Au Pair este tratat ca membru egal al familiei. Au pair-ul are camera sa proprie si, de obicei, ia mesele impreuna cu familia si ia parte la activitatile acesteia (calatorii, iesiri in oras, etc.). Totusi, familiile gazda se asteapta sa aiba timpul lor privat, mai ales seara. In acest timp, au pair-ul se poate retrage in camera sa sau poate iesi in oras pentru diferite activitati (iesiri cu prietenii, plimbari, mers la biblioteca).

Au Pair pot fi atat fetele cat si baietii. Au pair-ul si familia trebuie sa respecte diferentele culturale si sa arate toleranta unul fata de celalalt.

1. Conditii pentru Au Pair in UK

Aplicantul pentru acest schimb cultural trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  1. sa aiba varsta cuprinsa intre 17 si 27 ani inclusiv, sa fie necasatorit si sa nu aiba pe cineva in dependenta
  2. sa se afle in Marea Britanie cu scopul principal de a invata limba engleza
  3. sa locuiasca cu o familie engleza, sa fie tratat ca un membru al acesteia si sa i se ofere oportunitatea de a studia limba engleza
  4. sa ajute familia gazda la treburile casnice si/sau sa se ocupe de copiii acesteia maximum 5 ore pe zi in schimbul unei sume rezonabile de bani (in general, nu mai mult de £100 pe saptamana).
2. Proceduri si acte necesare

Pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, orice cetatean roman poate calatori in Marea Britanie fara viza. Totusi, romanii au restrictii in ceea ce priveste munca in Regatul Unit.

Pentru a incepe schimbul de experienta ca Au Pair, este nevoie ca persoana doritoare:

  • sa indeplineasca conditiile mentionate la punctul 1.,

si

  • sa aplice pentru Accesion Worker Card (AWC), cunoscut si sub denumirea de Purple Card.

Aplicatia pentru acest document se face la Agentia de Granita a Marii Britanii (UKBA - UK Border Agency). Trebuie sa completati formularul BR3, pe care il gasiti pe site-ul Agentiei de Granita a Marii Britanii (UKBA). Acesta trebuie trimis la UKBA insotit de celelalte documente cerute in formular. Informatii suplimentare gasiti pe website-ul Agentiei de Granita a Marii Britanii, sectiunea European Nationals, subsectiunea Bulgarian and Romanian nationals: UKBA.

Puteti incepe schimbul de experienta ca Au Pair numai dupa ce ati primit Accesion Worker Card-ul! Inceperea lucrului fara sa fi primit acest card  se considera a fi ilegala (chiar daca demersul pentru obtinerea actelor este in desfasurare).

Persoanele de la UKBA preconizeaza ca majoritatea aplicatiilor (aproximativ 95%) vor fi procesate in maximum 6 luni de zile. In cazul meu, primirea cardului a durat 4 luni. In momentul de fata, procesarea aplicatiilor se face dincolo de termenul specificat pe site. Inarmati-va cu rabdare si aveti grija sa trimiteti toate dovezile cerute tocmai pentru a evita producerea altor intarzieri ale procesarii aplicatiei.

Atentie: Acest card (a carui serie incepe cu litera H) nu confera detinatorului drept de munca in afara activitatii de Au Pair.

Dupa 12 luni de activitate neintrerupta ca Au Pair (zilele de concediu sunt legale, deci fac parte din aceasta perioada), la aceeasi familie, persoana in cauza poate aplica pentru Registration Certificate, cunoscut si sub denumirea de Blue Card. Acesta ofera detinatorului drept de munca neingradit. 

Avand in vedere ca Au Pair-ul este considerat un schimb de experienta si nu un job, nu aveti nevoie de National Insurance Number (conditie care trebuie indeplinita in cazul celorlalte joburi in UK).

4. Cum se gaseste un astfel de job

Pentru a gasi un job ca Au Pair exista 2 variante:

1. Va cautati singur(a), respectiv va informati pe internet, prin ziare, la afisiere in biblioteci sau magazine etc. 
2. Apelati la o Agentie de Au Pair. De cele mai multe ori, agentiile va vor cere sa le prezentati: referinte, un certificat medical si un cazier judiciar. Inainte sa apelati la o anumita agentie, informati-va si cautati referinte despre ea. Luati-va timp sa cercetati mai multe optiuni si cat mai in amanunt.

Prima varianta este destul de riscanta pentru ca nu stiti cat de incredere sunt familiile la care veti merge sau daca se ascunde altceva in spatele anuntului de Au Pair. Eu am mers pe aceasta varianta si am fost foarte norocoasa, am gasit anuntul pe site-ul Gumtree. A doua varianta ofera mai multa siguranta, desi si aici pot exista riscuri. Atata vreme cat apelati la o agentie cu o reputatie buna, totul ar trebui sa fie in regula.

Este recomandat sa incheiati un contract cu familia gazda, in care sa se stipuleze clar obligatiile si drepturile pe care le au partile contractante. Exista un model de contract pentru Au Pair aprobat de Consiliul Europei, pe care il gasiti la urmatoarea adresa: http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/068.htm. Bineinteles, puteti descoperi si alte modele de contract pe internet din care va puteti inspira pentru a va personaliza propriul contract.

Daca mai aveti intrebari sau neclaritati, va rog sa ne scrieti la adresa contact@rprs.org.uk.

Va doresc mult success!

Simona Balasca, UK 

2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*


Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica! 

Referinte

*Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.