Romani de success

Romani de succes Aceasta pagina este dedicata romanilor care nu au ajuns celebri, dar al caror succes este cunoscut mai ales in sanul familiei, al categoriei sociale sau comunitatii de care apartin.

RPRS va prezenta periodic persoane care au ales sau au fost nevoite, din diferite motive, sa-si reinventeze modul de viata in strainatate.

Prin intarzierea reformarii institutiilor fundamentale, guvernarile succesive ale Romaniei au aruncat intr-un con de umbra atat statul, cat si cetatenii sai. Unul dintre cele mai nocive efecte ale lipsei de viziune din partea clasei politice a fost pauperizarea romanilor, fenomen ce a alimentat, inevitabil, migratia acestora spre locurile de munca mai bine platite din strainatate. In paralel cu explozia fenomenului migrationist, in tara s-a dezvoltat, oarecum surprinzator, o atitudine de stigmatizare a diasporei. Este cunoscuta atribuirea de apelative jignitoare (capsunari, ciobani, slugi etc) unor oameni care nu fac decat sa munceasca pentru un minim confort. Atitudinea este cu atat mai stranie cu cat nu exista comunitate care sa nu simta efectele plecarii membilor sai in strainatate.

Cu totii simtim nevoia unei schimbari cu privire la modul in care sunt priviti romanii din afara granitelor tarii, atat cei care se lupta pentru a se adapta in comunitati straine, cat si cei care, din tara, spera la intoarcearea unui apropiat. Cu totii suntem in cautarea unor modele profesionale sau sociale, pe care incercam sa le gasim prea departe, desi, cateodata, ele sunt chiar in fata noastra. Romanii pe care ii vom prezenta pot constitui adevarate modele de reusita socio - profesionala si conduita morala. Romanii din strainatate sunt profesionisti (cercetatori, ingineri, doctori sau profesori), studenti ai celor mai prestigioase universitati, muncitori calificati (electricieni, instalatori sau soferi), muncitori necalificati (muncitorii sezonieri). Fiecare are povestea de succes personala, de natura sa inspire si alti conationali. Vrem sa-i facem cunoscuti si sa le dam sansa sa ne spuna povestea lor.

Va rugam sa ne scrieti daca aveti cunostinte, rude, prieteni care sunt dispusi sa impartaseasca din experienta de viata din strainatate. Mentionam ca interviurile nu vor dura mai mult de o ora.