Inapoi in Romania

Inapoi in Romania „Inapoi in Romania” este un segment al platformei RPRS care se adreseaza conationalilor ce intentioneaza sa revina in tara. Scopul este de a oferi acestora consiliere si informatii utile despre posibilitatile de reintegrare socio-profesionala la intoarcerea in Romania. Tot prin intermediul acestui proiect dorim sa atragem atentia factorilor decizionali din diferite domenii, sa participe activ in procesul de recrutare a fortei de munca calificata din diaspora romaneasca.

Totodata, ne intereseaza sa gasim si sa recomandam o serie de masuri sau solutii de asistenta pentru a facilita procesul de reintegrare socio-culturala si profesionala a romanilor din strainatate. Avem in vedere identificarea problemelor existente in mecanismele de functionare ale institutiilor care, in fapt, ar trebui sa ajute la reintegrarea muncitorilor si profesionistilor romani migranti.

Avem la baza doua convingeri:

  1. Ca Romania poate recuprea decalajul economic, industrial, educational si de mentalitate prin promovarea unei atitudini de incluziune a specialistilor si profesionistilor romani din diaspora.
  2. Ca romanii din strainatate, care fie s-au restabilit sau intentioneaza sa revina in Romania, sunt capabili si trebuie sa participe activ, identificand solutii pentru functionarea optima a unor institutii de stat. Avem in vedere orice solutii, chiar si cele pe care unii ar fi tentati sa le considere nesemnificative, precum o decizie care a dus la rezolvarea unei probleme de reintegrare profesionala (rezultatul privind o disputa ce priveste recunoasterea in Romania a unui drept profesional castigat in strainatate).

Dorim sa discutam si culegem cat mai multe informatii din experienta celor care s-au restabilit (temporar sau permanent) in Romania, despre problemele pe care le-au intampinat, dar si despre solutiile pe care le-au aplicat pentru depasirea provocarilor din procesul de reintegrare socio-profesionala.