Inapoi in Romania - Cu drag, pentru Romania

 • Povesti de suflet olandez scrise cu lacrimi de roman

  Povestile frumoase incep, nu-i asa, cu...a fost odata ca niciodata. Iar aceasta este o poveste frumoasa, asadar, sa reluam: a fost odata ca niciodata...un olandez. Da, da, ati vazut bine, un olandez. Nu un roman, asa cum s-au obisnuit pana acum cititorii site-ului nostru, dar sa nu anticipam, ar dauna istoriei noastre...

  Undeva la un inceput mohorat de 1990, Adrianus Muit, olandez de numai 19 ani angajat la uzinele Volvo din Olanda a acceptat sa vina cu un convoi umanitar in acea tara necunoscuta, salbatica aproape, care ocupase in ultima perioada ecranele televizoarelor din intreaga lume si prima pagina a celor mai importante publicatii: Romania. Prima impresie? Una de groaza...”Am fost prima data la Suceava si Bacau, era ceva de necrezut pentru mine. Nu imi venea sa cred, dar probabil m-am si dus in locuri in care erau probleme foarte mari, extreme, adica la caminele unde erau copii cu probleme neuropsihice. Tin minte si acum atmosfera sumbra, cladirile gri, copiii tristi si pierduti”, isi reaminteste Andre, asa cum a fost repede botezat de romani. Le Atunci, dupa prima vizita in Romania, a incoltit o idee: ajutoarele umanitare nu pot rezolva problemele reale, trebuie actionat in alt mod. Solutia a venit in 1995 cand Andre, alaturi de familie, a venit in Romania si a pus bazele Asociatiei Betania din Bacau... Asa a pornit o adevarata saga a caritatii care, de 20 de ani, nu conteneste sa ii uimeasca pe romani, sa le arate ca, daca te implici, se poate, cu adevarat, si ALTFEL.

  Oamenilor nu le venea sa creada ca vrem sa fim de ajutor. Intrebau mereu: Ce vrei? Le raspundeam ca nimic si se uitau incruntati, nu poteau sa conceapa asta, strainii sa vina la ei acasa si sa le fie de ajutor fara sa pretinda nimic in schimb...

  Andre zambeste cand isi aduce aminte de primele incercari din anii 1995-96. Dar el si oamenii cu suflet de la Asociatia Betania au avut si au doua atuuri: rabdare si dedicare. De la an la an, proiectele asociatiei conduse de olandezul repede adoptat de bacauani au crescut: au fost construite de la zero, cu contributia sponsorilor din Tara Lalelelor, Centrul de zi pentru copilul cu dizabilitati, Centrul de zi Delfinul pentru copii cu autism, Centrul de zi Betania pentru copilul cu dizabilitati, Centrul de integrare a tinerilor iesiti din sistemul de protectie sociala de stat, Centrul Lalelelor pentru copilul abuzat, Biroul de consiliere si asistenta sociala, Centrul Delfinul de la Roman pentru copii cu autism...  Prin fiecare dintre aceste centre au trecut, pe parcursul a doua decenii, sute, poate mii de copii si tineri pe care societatea ii respingea.

  Au beneficiat de tratament atat destinat pregatirii fizice, prin kinetoterapie, hidroterapie in bazinul special, exercitii in salile de sport, dar si pregatire de specialitate si asistenta din partea psihologilor si a psihoterapeutilor. Nu mai exista de mult o evidenta a copiilor cu autism sau chiar cu sindrom Down care, beneficiind de programele de la Betania, au reusit apoi sa se incadreze cu succes in sistemul de invatamant de masa.


  Niciodata Andre Muit si implicit Betania nu au cautat lumina reflectoarelor. Caritatea nu se calculeaza in aparitii in mass media sau in osanale aduse de beneficiari, simpla multumire ca s-a putut acorda un ajutor le este suficienta oamenilor minunati de la Asociatia Betania. Pe langa proiectele sociale, Betania a construit de la zero sase dispensare medicale in mediul rural din Bacau, a dotat peste 40 de laboratoare in scoli si licee din judet, a sustinut mii de cauze sociale. Operatii in strainatate, ajutoare in bani, alimente, imbracaminte, scaune cu rotile pentru copii cu dizabilitati, computere, tablete, carti, tabere pentru copiii saraci...lista este imensa...

  Nu caut sa fiu recunoscut de unii sau de altii. Stiu bine ca am infiintat in Bacau si Roman servicii care nu exista nicaieri in Moldova, poate chiar in tara, iar faptul ca le putem fi de ajutor oamenilor este suficient ca noi sa avem mereu motivatia de a merge mai departe, de a face si mai mult.
   


  Andre a venit in Bacau in 1995 cu gandul de a sta 3, maxim 5 ani. Au trecut 20 de ani iar gandul intoarcerii definitive in Olanda este din ce in ce mai vag. Sunt prea multe proiecte, prea multi oameni, mari si mici, care au nevoie de el si de Betania, asociatia al carei nume a devenit sinonim cu caritatea pentru bacauani. Au fost salvate vieti, s-a acordat sansa nesperata a unor noi inceputuri, au fost tineri sustinuti pe perioada studiilor liceale si universitare, au fost mii de povesti de viata care si-au dat mana pentru a face parte dintr-o unica poveste, dintr-o istorie a sufletului si a omeniei care a fost scrisa, de nenumarate ori, cu lacrmi de recunostinta: Povestea Betaniei.

  Dragi prieteni, un olandez cu suflet mare a facut ceea ce mii, zeci de mii dintre romanii nostri nu s-au incumetat sa faca. Betania are planuri mari si, daca doriti, puteti deveni si voi o parte a acestei povesti de suflet. Donatiile pentru Asociatia Betania pot fi facute in conturile:

  Lei : RO41 BACX 0000 0030 0916 2000
  Euro: RO19 BACX 0000 0030 0916 2008
  Deschis la Unicredit Tiriac Bank, filiala Bacău
  Swift code (bic) : BACX ROBU Cod fiscal: 7928353

  Pentru detalii, contactati fara retineri Asociatia Betania:

  http://www.asociatiabetania.ro/ro/

  Pagina Facebook: http://www.facebook.com/AsociatiaBetaniaBacau

  Asociaţia Betania, Str. Nordului 19 bis, cod postal 600241 – Bacău, România

  Tel:  +40 234 206016
  Fax: +40 234 586002
  E-mail: office@asociatiabetania.ro 


  Articol realizat de 
  Emilian Berceanu 
  Colaborator RPRS Romania 


  Alte poze: 

  (mai multe fotografii gasiti si pe pagina de Facebook a asociatiei Betania)