Inapoi in Romania - Despre initiativa

 • Despre initiativa "Inapoi in Romania"

  „Inapoi in Romania” este un demers al RPRS care se adreseaza conationalilor ce intentioneaza sa revina in tara. Scopul este de a oferi acestora consiliere si informatii utile despre posibilitatile de reintegrare socio-profesionala la intoarcerea in Romania. Tot prin intermediul acestui proiect dorim sa atragem atentia specialistilor din diferite domenii, sa participe activ in procesul de recrutare a fortei de munca calificata din diaspora romaneasca.

  Totodata, ne intereseaza sa gasim si sa recomandam o serie de masuri sau solutii de asistenta care sa aiba drept efect o mai buna reintegrare socio-culturala si profesionala a romanilor din strainatate. Avem in vedere identificarea si adresarea acelor probleme care exista in mecanismele de functionare ale institutiilor care, de fapt, ar trebui sa ajute la reintegrarea muncitorilor si profesionistilor romani migranti.

  Avem la baza doua convingeri:

  • Ca Romania poate recuprea decalajul economic, industrial, educational si de mentalitate prin promovarea unei atitudini de incluziune a specialistilor si profesionistilor romani din diaspora.
    
  • Ca romanii din strainatate, care fie sau restabilit sau intentioneaza sa se restabileasca in Romania, sunt capabili si trebuie sa participe activ cu solutii la redresarea functionarii unor institutii publice ale Romaniei. In aceasta categorie intra orice solutii, chiar si cele pe care unii ar fi tentati sa le considere nesemnificative, precum o decizie care a dus la rezolvarea unei probleme de reintegrare profesionala (rezultatul privind o disputa ce priveste recunoasterea in Romania a unui drept profesional castigat in strainatate).

  Dorim sa discutam si culegem cat mai multe impresii din experienta celor care s-au restabilit (temporar sau permanent) in Romania, despre problemele de care s-au lovit, dar si despre modalitatile in care au reusit sa treaca peste provocarile reintegrarii socio-profesionale.