Blog - Educatie

 • Valorificarea diplomei de inginer in Marea Britanie

  În ultimele câteva luni, mai mulți absolvenți de studii superioare în domeniul tehnic m-au intrebat dacă își pot folosi în Marea Britanie diplomele fără a mai trece prin procedura de echivalare la UK NARIC. De curând, am mai fost rugat pe un grup să clarific și diferența dintre  "recunoașterea" și "echivalarea" actelor de studii. Așadar, vin în întampinarea voastră cu o scurtă postare care sper să vă ofere informațiile dorite. 

  Să definim mai întâi termenii, pe scurt:

  - prin recunoaștere înțelegem acceptarea ca autentice a unei diplome de studii, eliberate de o instituție de învățământ acreditată în România (sau într-o altă țară).

  - prin echivalare înțelegem evaluarea unui program de studii (curriculum) românesc în raport cu sistemul de învățământ britanic. În general, în urma procedurii de echivalare a studiilor, centrele ENIC-NARIC oferă aplicanților scrisori sau atestate de echivalare, care conferă titularilor aceleași drepturi academice ca și celor care au studiat în țara în care se solicită echivalarea.

  În unele state, angajatorii și instituțiile de învățământ nu au posibilitatea de a recunoaște studiile dobândite în România, întrucât aceasta se face prin intermediul unor instituții special abilitate (centrele ENIC-NARIC). În acest caz, aplicantul trebuie să își echivaleze diplomele la centrul ENIC NARIC din statul pe teritoriul căruia dorește să își folosească calificarea. Procedura se finalizează prin eliberarea unui document care atestă nivelul studiilor în țara gazdă.

  Cum am mentionat și în alte articole, echivalarea studiilor din România nu este obligatorie în UK. Universitățile, angajatorii și asociațiile profesionale britanice se bucură în general de o largă autonomie, acestea având posibilitatea de a recunoaște actele de studii în mod direct. Rezultă că o parte dintre organizațiile menționate nu le vor cere candidaților cu diplome de studii superioare românești să dețina și documente de echivalare de la UK NARIC. Mai mult, instituțiile de învățământ superior din UK au acces la o bază de date ce conține toate calificările din România, cu nivelurile de echivalare aferente.

  Atenție însă, să nu credem că toți angajatorii din UK sunt obligați în vreun fel să recunoască diplomele obținute în Romania. Chiar dacă companiile/firmele pot recunoaște actele de studii din alte țări, nu înseamnă că acestea dețin și instrumentele necesare pentru a stabili nivelurile la care se echivalază diplomele respective. De aceeea, unii angajatori și firme de recrutare își vor redirecționa candidații către UK NARIC pentru a obține o scrisoare de echivalare. Acest document atestă nivelul diplomei respective în raport cu sistemele naționale de calificare din Marea Britanie (QCF/NQF/SCQF). Companiile și firmele de recrutare mai flexibile pot cere candidaților să contacteze UK NARIC pentru a obține măcar o confirmare verbală a nivelului la care se echivaleaza diploma. Nivelul comunicat telefonic se poate nota într-un formular al firmei de recrutare sau în CV. 

  Înainte de a apela la recunoașterea și echivalarea studiilor superioare prin intemediul UK NARIC, este important ca cei cauză să se consulte mai întâi cu angajatorul sau firma de recrutare. De cele mai multe ori, nivelul studiilor se poate dovedi cu o copie a diplomei și traducerea autorizată in limba engleză. Indicii se pot găsi chiar în textul anunțului, daca verificați condițiile minime de angajare.

  În exemplul de mai jos, textul mentionează HNC/HND or equivalent. În acest caz, candidatul cu o diplomă din România ar trebui să verifice în prealabil firma de recrutare sau cu angajatorul dacă este nevoie să depună și o scrisoare de echivalare de la UK NARIC.

  Fiecare companie, firmă de recrutare sau organizație profesională britanică este liberă să își stabilească propriile reguli, criterii de ocupare a unui loc de muncă. Unii angajatori consideră că experiența și competențele profesionale ale candidatului sunt mai presus decât calificările. De aceea, este important ca cei care își caută locuri de muncă să se documenteze înainte de a alege cea mai buna metodă de valorificare a diplomelor din România. Nu există reguli batute în cuie în această privință. Unii absolvenți de studii superioare tehnice își echivalează diplomele, alții nu. 

  În anumite domenii ale ingineriei (de exemplu, mechanical engineering), angajatorii mai pot cere să fiți înregistrat ca Chartered Engineer cu organizația profesională care reglementează profesia respectivă în UK. De multe ori, procedura și conditiile pentru obținerea calității profesionale nu are nimic de-a face cu cea de echivalare academică, oferită de UK NARIC. În aceste cazuri, recunoașterea și echivalarea studiilor se face odată cu recunoașterea profesională, derulată prin intermediul organizației care reglementează acel domeniu în Marea Britanie. O bază de date cu toate profesiile reglementate din UE/SEE gasiți la aceasta adresa

  Sper ca informațiile vă vor fi de folos.

  Mult succes! 

  ND Popescu
  Coordonator RPRS
  Specialist in echivalarea studiilor 


  Dacă ți-a plăcut articolul, te rugăm să promovezi/urmărești platforma RPRS pe Facebook sau LinkedIn

  Referinte  2012-2014 © Toate drepturile rezervate RPRS*

  *Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.