Blog - Studii

 • Ghid pentru a studia in UK

  Ne-am integrat în UE in 2007, iar restricțiile pe care le-am avut piața muncii din toate țările UE au fost ridicate din 2014. În ciuda numărului mare de conaționali din UK, întâlnim, din păcate, din ce în ce mai rar persoane cu adevărat dedicate activităților de informare a cetățenilor români din străinătate. RPRS a primit și a răspuns în ultima perioadă la mai multe întrebări venite din partea celor interesați să studieze în UK.

  Pentru a le răspunde celor cu întrebări similare, ne-am gândit să scriem și un articol pe această tema, însă credem că cel al doamnei Maddie Ancuța este numai bun pentru exercițiul nostru. Mai jos aveți o sinteză foarte utilă pentru toți cei care doresc să se informeze în legătură cu posibilitatea de a studia în Marea Britanie. Autoarea scrie "cu drag și cu scopul de a ne informa mai bine, de a învăța să ne documentăm singuri, fără ajutorul unor colaboratori dubioși, agenții de consultanță și alte de firme sau persoane care profită de necunoștința sau naivitatea unor oameni neinformați". Încheiem prin a vă sfătui sa aveți grijă la persoanele care promovează școli, colegii și universități ale căror standarde educaționale sunt îndoielnice și invățați să vă feriți de samsarii care ar putea face bani pe spatele celor mai puțin informați. 

  Îi mulțumim pentru sfaturile utile și suntem convinși că cei interesații de studii în UK vor avea o șansă în plus să își găsească cursul potrivit. 

  Intrebare: Conteaza unde studiez?

  Raspuns: Evident este important unde studiezi. Buna reputatie a universitatii sau colegiului iti creste sansele la angajare, plus ca va puteti face din start si o estimare a pozitiei salariale de la care poti sa pornesti.

  Mai jos aveti si toate adresele oficiale de unde puteti culege direct toate informatiile care va intereseaza. 


  Intrebarea: Am nevoie de diploma din Romania? Daca sunt de 5 ani in Londra pot sa invat? Dar primesc bursa?

  Opreste-te din a intreba in stanga si dreapta, ce sa fac, cine ma ajuta sa intru la Universitate, dar ce trebuie sa fac, dar cum sa fac. Te-ai gandit vreodata ca poate cei intrebati nu au toate informatiile sau chiar si ei pot fi prost informati sau si mai rau vor doar sa profite de nestiinta si naivitatea ta de a trage niste bani de la tine? Chiar in urma cu 3 min, in timp ce scriam acest articol cineva mi-a trimis mesaj ca a platit 300 de lire pentru a fi ajutata sa faca un imprumut. Evident persoana acum nu mai raspunde la telefon. Cunosc destul de multi dintre acestia care au facut un business pe naivitatea si nestiinta romanilor.

  Raspuns corect: Du-te direct la sursa. Trimite email colegiului sau universitatii unde vrei sa studiezi. Cei de la departamentul de admitere au tot interesul sa iti raspunda in cel mai scurt timp si sa-ti dea toate detaliile de care ai nevoie.

  Universitatile aloca diferite burse dar sursa principala este Student Finance.


  Intrebare: Cum aflu ce colegii sau universitati sunt in UK?

  Raspuns: In UK ca peste tot in lumea asta sunt colegii si universitati cu renume, puternice, acreditate, profesioniste in adevaratul sens al cuvantului. Dar chiar si in Londra sunt diferite interese financiare mai mult sau mai putin dubioase, care au dat nastere la tot felul de colegii si scoli mai mult sau mai putin acreditate. Actul educational nu intotdeauna se ridica la cel mai inalt standard, poate ca diploma finala nu va fi recunoscuta niciodata si multe altele.

  Acum iti pun eu intrebare. De ce ai risca viitorul tau alegand un colegiu dubios.. doar pentru ca se intra usor? Doar pentru ca poti primi un imprumut de la guvern? Da.. este si asta un raspuns.

  Gandeste-te. Daca ai fost admis foarte usor, fara nici un fel de examen, test la un astfel de colegiu, chiar si la un astfel de colegiu va trebui sa faci assessmenturi, sa ai prezenta, sa scrii si sa vorbesti in limba engleza. Crezi ca vei face fata?  Am o prietena care este la un colegiu mai mic, un colegiu in care sunt multi romani, colegiu unde s-a intrat fara examen, doar pentru ca niste recruteri romani au contract cu colegiul respectiv si le livreaza studenti. In clasa la ea au fost la inceput 15 persoane (romani). Au mai ramas 4. De ce? Au realizat ca pentru banii primiti de la guvern, este multa munca si nu pot face fata. Examenele sunt totusi in limba engleza.

  Colegiile si universitatile sunt fericite sa aiba studenti, pentru ca studentul face aplicatia la Student Finance, Student Finance plateste colegiului taxa de scolarizare. Colegiul mai ales ala micut, are tot interesul sa aiba studenti ca sa primeasca banii de la Guvern. Asta este motivul pentru care la anumite colegii se intra atat de usor.

  Ceva mai devreme am primit un alt mesaj de la cineva care s-a inscris la Colegiul Rose Mont si adviserii de acolo nu au fost chiar onesti, lasand-o cumva in ceata. In momentul aplicarii la Colegiu nu avea cei trei ani obligatoriu de UK. A primit de la Student Finance 2 transe de imprumut dar acum aplicatia este blocata si nu are nici o posibilitate sa demostreze ca avea 3 ani in momentul aplicarii la colegiu. Cine a castigat? Cine a pierdut?

  Colegiul a primit banii pe taxa anuala de scolarizare. Studentul e dator acum si a pierdut un an de zile.

  Daca simti ca totusi vrei sa faci un curs aici, vrei sa te specializezi, foarte bine! Sfatul meu: Evita colegiile sau combinatiile dubioase cu romanii.

  Cauta colegiu la tine in zona. O sa vezi cat este de simplu sa intri fara batai de cap, fara sa dai bani. Contacteaza-i si vorbeste direct cu ei.

  Foloseste Google: pune profilul care te intereseaza, pentru ca teoretic o faci ca tu sa inveti nu sa iei o suma de la guvern. Pentru ca examene si prezenta tot trebuie sa dai si sa ai.

  Dar pentru cei care doresc sa faca o cariera atunci sa urmeze calea cea mai grea dar si cea mai sigura.

  UCAS este site-ul unde poti gasit toate institutiile de invatamant superior acreditate din UK. Click aici pentru a fi directional catre UCAS. Acolo vei gasi toate informatiile legate de institutiile care ofera cursurile pe care le cauti. Exista si varianta in limba romana, asa ca si cei din Romania care vor sa studieze in Londra, pot gasi informatiile necesare extrem de simplu. Informatii despre institutiile de invatamant superior din UK poti gasi si in acest material

  Cautarea pe siteul UCAS este extrem de simpla.  Completezi toate campurile si dai search. De exemplu, vrei sa studiezi management – Londra.. scrii in campul de cautare "management" si UCAS iti vor afisa toate universitatile si colegiile din Londra care ofera cursul de management. Acolo citeste cu atentie toate detaliile. Cea mai importanta este entry requirements.. adica conditiile pe care trebuie sa indeplinesti ca sa poti studia la acea institutie de invatamant.

  Sunt specializari unde criteriile de admitere sunt foarte ridicate, concurenta este mare, ai nevoie de portofoliu, note foarte bune, esti invitat sa dai tot felul de teste si interviuri. In general, sunt cele cu profil medical: medicina umana si veterinara, psihologie, nutritie sau arhitectura etc. Alte specializari sunt mai usor de accesat.

  In concluzie, cauta pe UCAS specializarea dorita si apoi adreseaza-te direct universitatii. O poti face telefonic, prin email, prin intermediul Facebook, Twitter sau propriul sistem lor de comunicare. Evident ca majoritatea informatiilor sunt disponibile pe paginile oficiale ale insitutiilor de invatamant pe care le-ai ales, insa intotdeauna este bine sa stabilesti legatura si cu departamentele lor de admitere a studentilor straini.


  Intrebare: Gata! Am fost admis la universitate. Mai departe ce fac? Cursul costa £8000 pe an. Nu am bani de transport, de carti, nu mai pot sa muncesc pentru ca este foarte greu cursul. Ce pot face? Cine ma ajuta financiar?

  Raspuns: Student Finance. Fa click aici pentru a deschide Student Finance.

  Sfatul meu: Fa-ti cont si aplica pentru Student Finance, chiar daca nu ai ales inca o universitate. Nu este anul acesta, dar poate ca este anul ce vine. Asa ca trimite aplicatia, trimite cu "special delivery" toate actele pecare ei ti le cer. In aproximativ doua saptamani vei primi o alta scrisoare de la ei in care iti vor cere sa trimiti dovezile ca la inceperea scolii vei avea 3 ani de cand esti in UK.  Asta o poti face trimitand actele doveditoare pe care ei le cer: paylisp, council tax, P45 sau P60, extrasul de la banca, facturi pe numele tau si multe altele.

  Pe site-ul Student Finance gasesti extrem de multe detalii, tot ce este necesar pentru a aplica.

  Nu mai astepta. Doar ei iti pot raspunde daca esti eligibil sau nu pentru imprumuturile de la guvern.


  Intrebare: Cand se fac inscrierile?

  Raspuns: Noul an scolar incepe in septembrie. Dar sunt colegii si universitati care au doua sesiuni de admitere, septembrie si ianuarie. Pentru alte cursuri, de exemplu cele vocationale/ocupationale, studentii se pot inscrie la datele comunicate de colegii.

  Depinde de specializarea pe care vrei sa o faci si de conditiile colegiului sau universitatii. Fiecare are propria sa politica legata de admitere. Ce este valabil la un colegiu nu este valabil si la celalalt.


  Intrebare: O clipa, doar am tot citit in presa, am auzit discutii ca romanilor li s-au oprit fondurile, acum li se cer banii inapoi etc.

  Raspuns: Da, asa este. Si asa s-a si intamplat. In ultimii doi ani de zile, inscrierile la colegiile acelea dubioase la care m-am referit mai sus si care au avut tot felul de combinatii cu recruteri romani, au atras atentia autoritatilor. In consecinta, departamentul Student Finance a inceput sa priveasca cu suspiciune numarul crescut al aplicatiilor, asa ca au luat toate dosarele la verificat. Cineva imi spunea pe Facebook ca un recruter incasa si probabil incaseaza £500 de lire de la colegiu si ca au fost inscris, pe sistemul alegerilor din Romania, chiar si bunica de 70 de ani din Romania, au fost falsificate nume, date de nastere, adrese etc.

  Pai si atunci ne intrebam de ce englezii verifica acum cu mare atentie dosarele?!


  Intrebare. Sunt roman asa ca sigur imi vor respinge dosarul, ma vor discrimina, uite ce discutii.

  Raspuns: Discutii au fost si vor fi. Unele sunt intretinute chiar de recruterii care fac in asa fel incat sa apelezi la ei.. pentru ca ei detin cheia la banii guvernului.

  Nu cred si nu voi crede in povestea cu discriminarea.

  Dovada sta in numarul mare al studentilor romani inscrisi la universitati si colegii pe tot cuprinsul UK-ului. Foarte multi dintre acestia primesc si finantare.


  Intrebare: Nu am cum sa demonstrez ca am 3 ani de UK dar parintii mei sunt in Uk de 5 -8 ani.

  Raspuns: Foarte des am primit intrebarea asta. Raspunsul este acelasi. Scrie aplicatia si trimite-o la Student Finance. Vorbeste direct cu institutia de invatamant respectiva. 

  Cunosc studenti romani, proaspat absolventi de liceu in Romania, care au fost admisi sa studieze la universitate si au primit si finantare. Unii chiar burse din partea universitatii. Faptul ca au avut parintii aici a fost dovada de care aveau nevoie. Fiecare aplicatie este analizata separat.

  Sunt studenti romani care datorita notelor bune au primit burse direct din partea universitatii, cazare si multe alte beneficii, desi nu au rude in Uk, nu au locuit in UK.


  Intrebare: Am terminat 10 clase. Vreau sa studiez la un colegiu. Nu cunosc foarte bine lb engleza. Cum fac sa aplic la un astfel de colegiu?

  Raspuns. De aplicat, poti aplica. Intrebarea corecta ai sanse sa fi admis(a)?

  Asa cum am mai mentionat, examenele sunt in limba engleza. Din acest an, GSCE engleza si matematica vor fi obligatorii. Datorita numarului foarte mare de aplicanti care nu stiu engleza, se schimba regulile. Probabil ca inca vor fi colegii care nu vor cere GSCE Engleza.

  Contacteaza direct institutia de invatamant. Ea iti va analiza cazul si iti va da alte alternative. Te vor trimite sa urmezi un curs de engleza. 

  Sunt extrem de multe cursuri care te pot ajuta sa te pregatesti pentru admitere la programul pe care doresti sa il urmezi.


  Intrebare: Vreau sa fac un program de master. Cum fac?

  Raspuns: Contacteaza toate universitatile pe care le consideri bune pentru specializarea ta. Pentru programe de master nu exista fonduri guvernamentale, asa ca trebuie sa-ti platesti singur(a) masteratul. Eventual, universitatea te va putea ajuta cu un discount sau o bursa locala. Contacteaza institutia de invatamant pentru mai multe detalii.


  Intrebare. Vreau sau fac o scoala postliceala de asistente (nurse). Cum fac?

  Raspuns: Este unul dintre cele mai grele programe de studii universitare din UK. Asistentii medicali nu se mai pregatesc in scoli postliceale, aceste cursuri sunt acum universitare (Bachelor degree) si se fac la institutii de invatamant superior. Durata este de 3 ani. Experienta, voluntariatul sunt obligatorii. Admiterea este destul de grea si complicata. In general, institutia de invatamant ar putea sa ceara studentiilor maturi sau celor care au absolvit liceul in urma cu 2-3 ani, sa faca un program suplimentar denumit "Access to Nursing". GSCE Engleza si Matematica este obligatoriu. Aplicatiile se trimit doar prin UCAS. Fiecare universitate are propriile criterii de admitere. Ideea este ca pentru admiterea la universitate trebuie date niste examene: matematica si engleza, teste psihologice. Cei care indeplinesc conditiile de admitere si trec testele cerute vor fi invitati la un interviu. Odata admisi, li se pot cere si alte detalii: DBS (cazier judiciar), fise medicale, analizele la zi si multe alte detalii. Este nevoie de un "personal statement" foarte bun.

  NHS plateste taxele de scolarizare si ofera si bursa. O alta parte de fonduri vine de la Student Finance.

  Este singura specializare unde admiterea este foarte grea si procesul de admitere complicat. Este asa pentru ca NHS plateste fondurile, Universitatile doar ofera actul educational. NHS impune conditiile.


  Intrebare: Vreau sa fac un curs de asistent in stomatolgie (dental nurse)

  Raspuns: De regula, aceste cursuri sunt oferite de catre unele clinici dentare, o parte dintre colegii si furnizori de pregatire profesionala, sau universitati. Mai multe informatii gasesti despre cursuri gasesti pe site-ul National Examining Board for Dental Nurses ori pe site-ul institutiilor care ofera cursuri acreditate de tipul NVQ/VQR. Pe site-ul NHS Careers se gasesc informatii despre cursuri universitare de scurta sau lunga durata. Neaparat sa verifici daca cursul este recunoscut de catre GDC (General Dental Council). 


  Intrebare: Vreau sa fac avocatura, contabilitate, matematica etc.

  Acelasi raspuns. UCAS. Unele universitati sau colegii nu au un numar foarte mare de studenti, asa ca si admiterea este extrem de usoara. Contacteaza direct institutiile de invatatamt la care te intereseaza sa studiezi. Daca preferi un colegiu mai mic, vezi mai intai daca ar putea fi mai convenabil sa studiezi in orasul tau (cere informatii de la consiliul local sau de la un birou de informare pentru cetateni).


  Intrebare: Vreau sa contactez pe cineva sa ma ajute cu inscrierea la colegiu. Am citit ca sunt romani care se ocupa cu asta.

  Raspuns: Da, sunt. Sunt angajati sau colaboratori ai colegiilor. Sunt cei care pe unii i-au ajutat cu niste acte false, care in cele din urma au fost descoperite de Student Finance, iar fondurile alocate initial au fost blocate. Unii lucreaza la colegii care sunt in cautare permanenta de studenti, colegii pentru care admiterea nu conteaza.

  Cunosc un roman care a fost student la un astfel de colegiu. Timp de un an de zile nu s-a interesat de examene, teste etc. A primit finantarea.  Colegiu a fost multumit pentru ca studentul prin Student Finance a platit anul universitar. Totusi dupa un an de zile studentul nu a mai fost primit in anul 2. De ce? Pentru ca nu si-a dat nici un fel de examen.

  Sunt multi romani care acum isi ofera serviciile sa ajute studentii care nu cunosc foarte bine engleza: scris/vorbit. Ii ajuta sub forma ca le scriu ei assessmenturile. Deci iau o parte din banii de la Student Finance ca sa plateasca pe cineva sa le scrie eseurile.

  Daca esti nou venit in UK si visezi sa faci un curs aici, este putin probabil sa primesti sprijin financiar. Daca poti demonstra cei trei ani de UK ai sanse sa obtii finantarea. Nici prin gand sa nu iti treaca sa falsifici actele din dosar. Printre cei vizati nu se numara doar romanii. Sunt foarte multi "studenti internationali" care falsifica acte, mai ales cei care au nevoie de viza.


  Intrebare: Vreau sa studiez in Londra?

  Raspuns: In primul rand trebuie sa stii ce anume vrei sa studiezi. Cand descoperi ce anume vrei sa studiezi este foarte simplu sa gasesti raspunsul.

  Daca vrei sa o faci doar pentru fondurile guvernamentale, atunci gandeste-te ca trebuie sa demostrezi ca locuiesti de 3 ani de UK, trebuie sa ai cunostinte minime de limba engleza (scris/vorbit), pentru ca va trebui sa te duci la cursuri si sa dai niste examene. Orice fals mai devreme sau mai tarziu o sa fie descoperit.

  Iar tu vei mai alege cu o datorie in plus. Nu stiu daca te vor urmari pentru datoria respectiva sau ce vor face. Dar este un timp pierdut, bani pierduti ca sa te duci la scoala, sa platesti transportul.

  Sunt extrem de multe variante pentru a studia in Londra la orice nivel iti doresti (colegiu, universitate sau cursuri ocupationale/profesionale). Important este sa stii ce anume te intereseaza si sa iti fie util.


  Intrebare: Pot studia si invata in acelasi timp?

  Raspuns: Da, o poti face. Majoritatea studentilor invata si muncesc in acelasi timp. Unii primesc burse de la institutia de invatamant superior, altii fonduri de la Student Finance.


  Intrebare: Am 17 ani , pot urma un colegiu in Uk. Da poti urma un colegiu in Londra. Sunt diferite forme, optiuni, cursuri de 1 an, BTEC, apprenticeship etc.

  Raspuns: Pun aici linkul unui colegiu cunoscut si ce anume ofera ei. Este unul dintre colegiile din Croydon.

  Este doar un exemplu legat de cursurile oferite. Sunt cursuri pentru tinerii absolventi de liceu, pentru adulti care au terminat scoala in urma cu 10 ani sau pur si  simplu oameni care vor sa-si schimbe cariera.

  Evident ca acestea sunt doar o parte dintre cele mai populare intrebari, mai pot aparea multe altele. Trimite-mi intrebarile tale si iti voi raspunde intr-un timp cat mai scurt. 

  Sper ca informatiile va vor fi de folos.  

  Mult succes!

  Maddie Ancuta

  RadioCatch22 London 

  P.S. Un ultim sfat. Cei care locuiesc in Londra pot observa reclamele diferitelor universitati sau colegi in metrou, in ziarul Metro si in presa londoneza in general. Sunt sute de surse la dispozitie. Iar daca nu intelegi engleza.. putin probabil sa faci fata unor cursuri si examene in lb engleza. Dar poti gasi in schimb cursuri care te vor ajuta sa inveti engleza. Totul depinde doar de tine.


  Resurse