Blog - Diverse

 • Franta deschide portile pentru profesorii romani

  Dupa exodul medicilor romani urmeaza, dupa parerea mea, exodul dascalilor spre Franta. De la 1 ianuarie 2013, aproximativ 40 de mii de posture vacante ii asteapta in invatamantul public francez pe profesorii vorbitori de limba franceza.

  Presa pariziana a anuntat inca de la sfarsitul anului 2012 ca Guvernul francez a reactualizat lista meseriilor care se deschid din 2013 pentru cetatenii romani si bulgari, dubland numarul profesiilor recunoscute aici.

  In ciuda cresterii somajului, exista o reala nevoie de cadre didactice calificate. Presa a apreciat ca profesorii romani au o sansa in plus sa reuseasca la concursul de ocupare a unui loc de munca in scolile franceze: in Romania, aproximativ 20% din populatie vorbeste limba franceza, aceasta fiind si prima limba straina a unui numar semnificativ de elevi si studenti. In plus, Franta este deja o destinatie importanta pentru specialistii romani, gazduind un numar mare de medici si de asistenti medicali. Numeroase publicatii considera ca profesorii romani, la fel ca si medicii, vor migra mai mult de nevoie, intrucat salariile din Romania sunt printre cele mai scazute din Europa. De exemplu, un profesor castiga in Romania aproximativ 5.000 de euro pe an, in timp ce in Franta veniturile cadrelor didactice incep de la aproximativ 22.000 de euro pe an (scoli primare) / 25.000 de euro pe an (liceu), ajungand pana la aproximativ 47.000 de euro (dupa 20-30 de ani de serviciu). 

  Este interesant de observat ca, spre deosebire de medici, profesorii nu vor putea fi recrutati prin firme specializate, deoarece posturile in invatamantul public francez se pot ocupa numai prin concurs national. Altfel spus: profesorii romani interesati se vor inscrie la concursul national organizat de Ministerul Educatiei francez si, in urma rezultatelor, vor fi repartizati in scoli. Evident, franceza unui cadru didactic trebuie sa fie impecabila, de aceea inclin sa cred ca deschizatorii de drum vor fi profesorii de franceza din Romania. Un alt detaliu important: deocamdata nu se vorbeste despre invatatori (cadre didactice de scoala primara), ci numai despre profesorii de gimnaziu si de liceu.

  Sigur ca sistemul de invatamant francez este organizat diferit de cel romanesc, sigur ca practica didactica este si ea diferita - dar nu imposibil de asimilat pentru cei motivati. Si sunt sigura ca dascalii romani au aceasta motivatie.

  Mult, mult succes!

  Liliana Mihai
  Medic Generalist Franta
  Colaborator RPRS Franta


  Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica! 
   

  Referinte