Blog - Educatie

 • Echivalarea diplomelor universitare romanesti in sistemul britanic 1st, 2:1, 2:2

  Intr-unul din articolele precedente am aratat cum se clasifica Bachelor degrees in Marea Britanie:

  • First class Honours (First sau 1st)
  • Second class Honours, upper division (2:1 sau 2:i)
  • Second class Honours, lower division (Third 2:2 sau 2i)
  • Third class honours (3rd)
  • Ordinary degree (Pass)
  • Fail (nu se acorda degree)
  • Unclassified (anumite degrees nu sunt clasificate: cele in medicina sau cele de master)

  Sistemul de clasificare de mai sus este specific doar sistemului de educatie britanic. Un sistem similar de clasificare a diplomelor de studii superioare este folosit si in alte cateva tari din fostele colonii britanice.

  Sistemul de clasificare a diplomelor universitare britanice si raportarea acestuia la sistemul de notare romanesc - echivalarea Diplomei de Licenta conform clasificarii Bachelor Honours 1st, 2:1, 2:2 etc

  Cuvantul final in privinta clasificarii Diplomei de Licenta in sistemul 1st, 2:1, 2:2 etc, in functie de rezultatul la examenul de licenta, il are intotdeauna departamentul de admitere al institutiei de invatamant/ angajatorul/ asociatia profesionala la care aplicati.

  Desi poate parea neobisnuit, institutiile de invatamant/angajatorii/ asociatiile profesionale britanice se bucura de o larga autonomie in ceea ce priveste recunoasterea studiilor din strainatate si pot stabili propriile criterii de admitere sau de echivalare a studiilor.

  Romanii care aplica pentru studii postuniversitare in Marea Britanie (de exemplu, Master degree, Postgraduate Certificate sau Postgraduate Diploma) trebuie sa contacteze direct institutiile de invatamant superior. Pentru acesti candidati, doar universitatile pot evalua o calificare din ciclul I (de exemplu, Diploma de Licenta) in raport cu sistemul de clasificare britanic 1st, 2:1, 2:2 etc., pe baza mediei obtinute la examenul de licenta.

  Asadar, pentru aplicantii la studii postuniversitare doar institutia de invatamant poate estima nivelul de clasificare a diplomei de licenta - atentie, estimarea se face doar pentru uzul intern al institutiei la care aplicati pentru continuarea studiilor.

  Pe langa conditiile specifice de admitere (test de competenta lingvistica, acte de studii, scrisori de referinta, CV si scrisoare de intentie), universitatile britanice pot lua in considerare si media obtinuta la examenul de licenta (de exemplu, minim nota 8.50 sau 9.00); conditiile de admitere variaza de la o institutie la alta, dar pot fi verificate foarte usor direct pe paginile oficiale ale universitatilor/colegiilor din UK.

  Deocamdata, Teaching Agency (ex-Training and Development Agency) este singura organizatie care foloseste o procedura oficiala de echivalare a calificarilor din ciclul I (Diploma de Licenta/Inginer)  conform sistemului de clasificare britanic.

  Pentru Romania, clasificarea folosita de Teaching Agency se prezinta astfel:

  Tabelul de echivalare a notelor din alte sisteme de educatie cu cel din UK este folosit de Teaching Agency cu scopul de a ajuta centrele de pregatire a cadrelor didactice sa faca o departajare mai buna intre candidatii cu diplome de studii echivalente cu nivelul British Bachelor (Honours) degree.

  Studiul si tabelul poate fi descarcat de pe website-ul Department of Education: https://www.education.gov.uk/publications/standard/SchoolsSO/Page8/ITT-OQ-GRADES.

  Desi acest tabel de echivalare nu este utilizat la scara larga in UK, va puteti folosi de informatii mai ales daca intentionati sa urmati cursuri de pregatire postuniversitara pentru a deveni cadru didactic calificat in Marea Britanie.

  Speram ca informatiile va vor fi utile.

  ND Popescu
  RPRS UK 


  2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*

   

  Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica! 

  Referinte

  *Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.