Blog - Experienta Dvs.

 • Doctoratul in UK: sfaturi practice


  Inainte de a te imbarca intr-o astfel de cursa, lunga si dificila, trebuie sa te gandesti bine la ce te astepti la sfarsitul celor 3-4 ani de doctorat. Ce va insemna pentru tine o noua calificare?

  Desi nu exista astfel de garantii, un doctorat iti poate creste considerabil posibilitatea gasirii unui loc de munca, cu siguranta mai bine platit. Iata cateva sfaturi pentru cei care se gandesc acum sa urmeze un doctorat:

  Fii sigur asupra temei de cercetare/a doctoratului

  Doctoratul este o experienta dificila. Alegerea unui domeniu si a unei metodologii de cercetare in care excelezi iti va usura considerabil munca. De exemplu, daca esti foarte bun la statistica, este indicat ca cercetarea ta sa aiba o abordare cantitativa. De asemenea, daca ai deja experienta si cunostinte intr-un anumit domeniu, iti va fi cu mult mai usor sa concepi propunerea/cercetarea si sa culegi datele.

  Acorda timp indeajuns selectiei unui supervizor/unei echipe de supervizori

  Succesul tau depinde, in mare masura, de cat de bine ai cautat si selectat coordonatorul. Ce se intampla daca alegi unul mai putin pregatit e usor de inteles. Supervizorii de top au acces la fonduri, au influenta in universitate, acorda un interes crescut studentilor si, ceea ce este mai important, sfaturile lor sunt de foarte mare ajutor. In alegerea lui, trebuie sa tii cont de doua conditii de baza, atunci cand cauti informatii pe website-urile universitatilor la care vrei sa studiezi: potentialul coordonator sa se axeze pe o tema familiara tie si, apoi, sa aiba in derulare proiecte importante si costisitoare.

  Abordeaza supervizorul cu o propunere concreta: scurta si concisa

  Universitarilor le plac studentii cu initiativa. Dupa ce ai citit cu atentie temele de interes si publicatiile potentialului supervizor, scrie-i (email-ul este intotdeauna indicat pe pagina lui online) ce vrei sa contina cercetarea ta, care e elementul inovator. Prezinta-ti calitatile, experienta si accentueaza cum ar avea de castigat universitatea avand un student ca tine in echipa. Daca este multumit, iti va indica sa scrii o propunere oficiala si sa o trimiti spre evaluare la universitate, alaturi de CV, scrisoare de intentie si diplomele tale. Faptul ca stie dinainte dosarul tau este un mare avantaj, pentru ca el poate sa militeze pentru tine.

  Explica problema financiara de la inceput

  Doctoratul necesita taxa de scolarizare, bani pentru culegerea de date, cercetarea propriu-zisa, plus cheltuielile de intretinere. Daca te gandesti sa te stabilesti cu familia in UK pentru acest demers, iti va fi mai greu financiar. Este important ca potentialul tau supervizor sa fie o persoana influenta in cadrul universitatii, deoarece iti poate facilita obtinerea unei burse sau iti poate indica persoane si organizatii unde poti beneficia de ajutor financiar. Daca propunerea ta de cercetare e foarte buna, poti primi bursa de la universitatea unde aplici.

  Daca nu ai multi bani disponibili, poti incerca sa lucrezi pe durata studiilor. In cadrul universitatii sunt nenumarate oportunitati: de la supraveghere de examene si corectare, pana la predare. Depinde in mare masura de motivatia ta sa reusesti sa treci cu success de anii de doctorat. 

  Mult succes!

  Lidia Gheorghiu
  PhD Student in UK


  2013 © Toate drepturile rezervate RPRS*


  * Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica!   *Continutul website-ului este proprietatea RPRS si nu poate fi preluat, modificat sau vandut decat cu acordul expres al RPRS. Informatiile de pe website sunt disponibile cu scop informativ si pot fi preluate partial doar cu citarea sursei (Reţeaua Profesioniştilor Români din Străinătate - RPRS, www.rprs.org.uk, link integral catre articol), in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor si prevederile Clubului Roman de Presa.