Blog - Educatie

 • Ce trebuie sa stim despre institutiile de invatamant superior din Marea Britanie

  Diferentierea institutiilor de invatamant superior

  Nu toate institutiile de invatamant superior britanice au dreptul sa emita si sa elibereze Bachelor Degrees (diplome de licenta) absolventilor de studii superioare. Aceasta prerogativa este reglementata prin lege si se acorda de catre Privy Council (Consilul Privat), Parliament (Parlament) sau Royal Charter (Carta Regala).

  Lista celor peste 150 de institutii superioare care au dreptul sa emita si sa elibereze Bachelor Degrees se gaseste pe website-ul Departamentului pentru Afaceri, Inovatie si Competente (Department for Business, Innovation and Skills - DBIS), sub titlul Recognised Bodies. In aceasta categorie intra toate universitatile britanice, precum si unele colegii acreditate de autoritatile abilitate, precum UK Parliament, Scottish Parliament, Welsh Assembly sau Northern Ireland Assembly .

  Tot pe website-ul DBIS se gaseste si lista institutiilor de invatamant superior autorizate sa organizeze programe de studii universitare, denumite Listed Bodies. Acestea se asociaza, de regula, cu institutiile care au dreptul de a emite si elibera diplomele de licenta (in mare parte, cu universitatile). In Marea Britanie exista aproximativ 700 de colegii si institutii de invatamant superior care intra in aceasta categorie. Cursurile universitare din cadrul acestor institutii sunt recunoscute numai daca au fost validate de o institutie care are dreptul sa emita Bachelor Degrees.

  Cum alegi cea mai buna universitate din UK?

  Tinand cont de numarul foarte mare de universitati si colegii din Marea Britanie, una dintre problemele aplicantilor este compararea performantelor dintre acestea.

  In Marea Britanie, nu exista o institutie de invatamant considerata „cea mai performanta” sau „cea mai buna”, ci doar facultati sau departamente din cadrul acestora care exceleaza intr-o anumita specialitate sau domeniu.

  Performanta institutiilor de invatamant britanice se poate verifica in urmatoarele moduri:

   • Prin verificarea clasamentelor neoficiale realizate de diverse publicatii, cele mai cunoscute fiind publicate de catre:

  - The Times, Times Higher Education
  - The Guardian, University guide 2012: University league table
  - The Complete University Guide, League Tables
  - Top Universities, University Ranking 

  UNISTATS 

  Unistats (http://unistats.direct.gov.uk/) este o platforma oficiala care ofera posibilitatea de a cauta si compara datele si informatiile privind cursurile universitare din UK.

  Website-ul va poate ajuta sa luati o decizie informata si impartiala cu privire la domeniul de studiu si institutia la care intentionati sa aplicati. UNISTATS ia in considerare urmatoarele date oficiale cu privire la cursurile universitare:

  • Gradul de satisfactie a studentilor
  • Destinatia studentilor dupa absolvire
  • Modalitatea/stilul de invatare (predare, studiu individual)
  • Modalitatea de evaluare a studentilor
  • Tipul de acreditare a cursului
  • Costurile cursului (taxele de scolarizare si de cazare)

  Tinand cont ca in UK exista si multe institutii de invatamant neacreditate sau care ofera cursuri universitare de o calitate academica mai slaba, este important sa aveti acces la cat mai multe informatii, astfel incat sa alegeti colegiul sau universitatea potrivita.

  ND Popescu
  RPRS UK

  Daca ati gasit informatii utile si interesante va rugam sa ne recomandati articolele si altor persoane in nevoie. O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica! 


  Referinte