Blog

 • Ghid pentru a studia in UK

  Ne-am integrat în UE in 2007, iar restricțiile pe care le-am avut piața muncii din toate țările UE au fost ridicate din 2014. În ciuda numărului mare de conaționali din UK, întâlnim, din păcate, din ce în ce mai rar persoane cu adevărat dedicate activităților de informare a cetățenilor români din străinătate. RPRS a primit și a răspuns în ultima perioadă la mai multe întrebări venite din partea celor interesați să studieze în UK.

  Pentru a le răspunde celor cu întrebări similare, ne-am gândit să scriem și un articol pe această tema,...

 • Valorificarea diplomei de inginer in Marea Britanie

  În ultimele câteva luni, mai mulți absolvenți de studii superioare în domeniul tehnic m-au intrebat dacă își pot folosi în Marea Britanie diplomele fără a mai trece prin procedura de echivalare la UK NARIC. De curând, am mai fost rugat pe un grup să clarific și diferența dintre  "recunoașterea" și "echivalarea" actelor de studii. Așadar, vin în întampinarea voastră cu o scurtă postare care sper să vă ofere informațiile...

 • Edinburgh University Romanian Society launches a career mentoring scheme

  Edinburgh University Romanian Society (EuRoSoc) is a well-established student society with an excellent portfolio of activities. In 2013, the society plans to expand its services by providing a career mentoring scheme, to cater for a community of over 200 students.

  EuRoSoc was founded in 2007 by a small, tight nit group of 11 Romanian students. Their vision for the society was that of a portal for promoting Romanian culture to their new friends and...

 • Fa parte din echipa de productie a unui film romanesc!

  Despre film

  "Chuck Norris vs Comunism” spune povestea transformarii unei natiuni printr-un act de rezistenta aparent minor. Ascunsa de ochii vigilenti ai Securitatii, Irina Nistor a dublat peste 5000 de filme straine care intrau in Romania ilegal. De la Megaforce si Bloodsport, pana la Taxi Driver, de la Ninja Death Squad si Fist of Fury pana la Brazil, de la filme de duzina cu buget redus pana la blockbustere hollywoodiene, filmele au...

 • Change for change’ s sake in Romanian higher education

  This article is meant to emphasize that lack of funds, lack of correlation and too much centralized decision have weakened the Romanian education during the last 22 years. Despite continuous claiming that reforms are taking place, the overall quality of education decreased in Romania. On the one hand, Romania is the country whose mathematics Olympic team have won the 1st place in the global contest in 2012. On the other hand, it had the lowest percentage in the Baccalaureate exam in July 2012.

  The Romanian graduates are affected by the consequences of inappropriate interventions in the educational...

 • Doctoratul in UK: sfaturi practice


  Inainte de a te imbarca intr-o astfel de cursa, lunga si dificila, trebuie sa te gandesti bine la ce te astepti la sfarsitul celor 3-4 ani de doctorat. Ce va insemna pentru tine o noua calificare?

  Desi nu exista astfel de garantii, un doctorat iti poate creste considerabil posibilitatea gasirii unui loc de munca, cu siguranta mai bine platit. Iata cateva sfaturi pentru cei care se gandesc acum sa urmeze un doctorat:

  Fii sigur asupra...

 • Franta deschide portile pentru profesorii romani

  Dupa exodul medicilor romani urmeaza, dupa parerea mea, exodul dascalilor spre Franta. De la 1 ianuarie 2013, aproximativ 40 de mii de posture vacante ii asteapta in invatamantul public francez pe profesorii vorbitori de limba franceza.

  Presa pariziana a anuntat inca de la sfarsitul anului 2012 ca Guvernul francez a reactualizat lista meseriilor care se deschid din 2013 pentru cetatenii romani si bulgari, dubland numarul profesiilor

 • Interpret si traducator in UK - Cateva aspecte generale

  Exista mai multe optiuni pentru a lucra ca interpret si/sau traducator in Marea Britanie: fie sunteti deja calificat in aceasta profesie, fie efectuati aceste servicii ocazional si, intre timp, va pregatiti calificandu-va. Ambele cazuri presupun ca sunteti platiti cu o anumita suma pe ora.

  Mai intai, trebuie sa alegeti domeniul in care vreti sa activati ca interpret si/sau traducator. Spre exemplu, un interpret poate lucra in sectorul social: sistemul public de sanatate...

 • Ce trebuie sa stim despre institutiile de invatamant superior din Marea Britanie

  Diferentierea institutiilor de invatamant superior

  Nu toate institutiile de invatamant superior britanice au dreptul sa emita si sa elibereze Bachelor Degrees (diplome de licenta) absolventilor de studii superioare. Aceasta prerogativa este reglementata prin lege si se acorda de catre Privy Council (Consilul Privat), Parliament (Parlament) sau Royal Charter (Carta Regala).

  Lista celor peste 150 de institutii superioare care au dreptul sa emita si sa...

 • Echivalarea diplomelor universitare romanesti in sistemul britanic 1st, 2:1, 2:2

  Intr-unul din articolele precedente am aratat cum se clasifica Bachelor degrees in Marea Britanie:

  • First class Honours (First sau 1st)
  • Second class Honours, upper division (2:1 sau 2:i)
  • Second class Honours, lower division (Third 2:2 sau 2i)
  • Third class honours (3rd)
  • Ordinary degree (Pass)
  • Fail (nu se acorda...